Магистрала "Хемус" ще поеме в посока Русе след Велико Търново. При това шансовете тази отсечка да бъде изградена преди участъка до Варна са значително по-големи, защото лежи на паневропейска магистрала, свързваща Европа с Близкия изток и Африка.

Това отваря сериозна възможност магистралата да получи финансиране по плана "Юнкер", след като България е заявила пред Брюксел проекта като приоритетен, става ясно от публикуваните документи на ЕК. Концесия и заем са другите варианти за финансиране, каза Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пред Mediapool.

Пътната агенция вече обяви обществена поръчка за изработването на идеен и технически проект на магистралния участък от Велико Търново до Русе. Трасето ще бъде изцяло ново с приблизителна дължина около 110 км и прогнозна стойност за изграждането му около 400 млн. евро - поне толкова сме поискали по плана "Юнкер".

Изграждането на магистрала в този участък рязко ще намали пътнотранспортните произшествия, е посочено в мотивите към тръжната документация. Трасето ще заобиколи опасния участък край Бяла, където дори и след изграждането на кръгово кръстовище заради големия баир продължават да стават тежки катастрофи с тирове.

Прогнозната стойност за изработването на идейния проект на магистралата от Русе до Велико Търново е 1.25 млн. лв., а срокът за подаване на офертите е 7 май.