Поради притеснения за глобалните кредитни условия, акциите в Азия отново паднаха. Инвеститорите имат притеснения за глобалните кредитни условия, грижите им се задълбочават от проблемите в американския ипотечен сектор.

Японският индекс Nikkei-225 падна с 2.2% до най-ниското си ниво за осем месеца, причината се отдава на очаквания спад в потребителските разгоди в САЩ, от което най-силно ще пострадат азиатските износители.

В Хонконг индексът Hang Seng в сутрешната търговия регистрира 2.8% спад.

Според японския премиер Абе, независимо от падането на акциите, японската икономика е солидна.

Във вторник Dow Jones падна с 1.6% до 13,029. Технологичният Nasdaq загуби 1.7% и е на 2,499.

Спадът във водещите индекси на американската икономика не реагира на съобщенията от Федералния Резерв, че американската централна банка ще инжектира повече средства във финансовите пазари, ако е необходимо. Фед вече наля милиарди, два пъти в петък и веднъж в понеделник.

Сходни бяха стъпките на Европейската централна банка и Банката на Япония.

Както е известно, потреблението е главният двигател на американската икономика. Обаче гигантската търговска верига Wal-Mart намали прогнозата за печалбите си, обосновавайки се с икономически тежести върху потребителите, като например високите цени на петрола. Акциите на Уол-Март паднаха с 5.1%.

Друг голям търговец, Home Depot, загуби 4.9% в стойност на акциите, като за това отново бе обвинен пазарът на жилища.

Някои твърдят, че кредити в размер на $300 млрд. са застрашени. Но едно от най-големите притеснения на инвеститорите е, че никой не знае евентуалния обхват на проблема.