Корпоративната социална отговорност не е нова тема за България, а е приоритет на социалната политика, каза при откриването на Втората национална конференция за Корпоративна социална отговорност в България министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Социалните постижения в предприятията са свързани с поемане на повече ангажименти, с повишаване производителността на труда, конкурентноспособността, с ефективност и мотивация на работа на служителите, квалификация и устойчивост на развитието, допълни министър Масларова и подчерта, че корпоративната социална отговорност поставя на ново равнище взаимоотношенията между синдикатите, работодателите и работещите.

Това е вид политика, която дава добри резултати, както в областта на социалната политика, така и в икономически аспект, каза още министърът.

В три сесии бяха обсъдени темите за интегриране на корпоративната социална отговорност в бизнес-практиката, социалният диалог на ниво предприятие и социално-отговорните отношения и работодателските структури.

По време на конференцията Националната кръгла маса за въвеждане на социални стандарти в България връчи наградите за „Социално-отговорно предприятие на годината". Разделени в категории за големи, средни и малки предприятия, наградените са „Манева - Томик Сие" - Плевен, „Витамод" - Луковит и „Мода е Мода сервици" - Пазарджик.

Националната кръгла маса за въвеждане на социални стандарти в България насърчава и подпомага въвеждането и спазването на социалните стандарти в предприятията от текстилния и шивашки сектор и предвижда да разпространи дейността си и сред другите сектори на икономиката. В нея участват представители на работодателски организации, синдикати, държавни органи и агенции, както и фирми от направителствения сектор.