Нова мегасделка в света на фармацевтиката бе оповестена днес, след като стана ясно че Мerck & Co. ще изкупи конкурентната and Schering-Plough за 41.1 млрд. USD, предаде BusinessWire.

Според постигнатото споразумение всеки от акционерите на Schering-Plough ще получи срещу една своя акция 0.5767 акции на Merck и добавка от 10.50 долара.

След обединяването на компаниите тези акции автоматично се превръщат в ценни книжа на новото дружество като досегашните акционери в Merk ще притежават 68 % от компанията, а тези на Schering-Plough 32% , допълва агенцията. Така комбинираната оферта за акция от Schering-Plough е 23.61 долара или с 34% повече от цената на затваряне в петък.

Доплащането което Merck ще извърши в брой е финансирано от 9.8 млрд. налични средства и 8.5 млрд. долара заем от JP Morgan.

Сливането на компаниите , чийто общи приходи за 2008 г. надхвърлят 47 млрд. долара ще създаде нов фармацевтичен гигант с разнообразен портфейл от фармацевтични продукти, което ще генерира още по-голям паричен поток.

Бордът на директорите на Merck възнамерява да продължи да изплаща годишни дивиденти от 1.52 долара на акция и в новата компания, което е около три пъти повече от сумата, която са взимали акционерите на Schering-Plough.

Сливането ще доведе до консолидирането на два препарата за понижаването на холестерола в кръвта - Zetia и Vitorin в портфейла на Merck и ще улесни предлагането на медикамента на пазара.

Преди отварянето на американските пазари акциите на Schering-Plough се повишиха с 22% до 21.50, а с тези на Мerck & Co няма търговия, предаде Reuters.

Припомняме че в края  на януари беше осъществена най-голямата фармацефтична сделка в света, след като Pfizer придоби Wyeth за 68 млрд. доларa.