Среща на министрите на отбраната от страните от Югоизточна Европа ще се състои днес в София в рамките на българското председателство на Процеса на сътрудничество в ЮИЕ /ПСЮИЕ/, съобщи БТА.

Темата на форума в НДК е "Отбранителната политика - за сигурност, сътрудничество и развитие на Югоизточна Европа". Косово, което не е част от формата, няма да има представител на форума. Обявилата независимост област не е специална тема на срещата, но експерти не изключват възможността тя да присъства в изказванията и в анализите, както и да бъде включена в заключителния документ, който участниците трябва да приемат.

Не всичките 11 страни ще бъдат представени от военните си министри. Сърбия, Македония, Хърватия и Черна гора ще участват с държавни секретари и със заместник-министри.

Срещата на министрите на отбраната ще бъде първата, която ще даде възможност да се направи преглед на съществуващите механизми за регионално сътрудничество в областта на отбраната и да се набележат приоритетите в дейността на новосъздадения Съвет за регионално сътрудничество /СРС/ в тази област, посочват от българското военно ведомство.

Предвидени са изказвания на министрите и на представители на различни институции, организации и регионални инициативи като Европейската комисия, НАТО, СРС, RACVIAC /център за сътрудничество в областта на сигурността, базиран в Загреб/, SEESAC /в областта на малките оръжия и леките въоръжения, базиран в Белград/ и DPPI /инициатива за превенция и подготовка при бедствия и аварии/.