Минути след съвместната пресконференция на КТ „Подкрепа" и служителите на КТБ, в сградата на синдиката се учреди официално Инициативния комитет на клиентите на КТБ.

Припомняме, че преди няколко седмици бившия културен министър от кабинета „Борисов" Вежди Рашидов обяви, че ще организира подобен комитет на клиентите на КТБ с вложения над обезпечената сума от 100 000 евро, като се закани потърпевшите съвместно да съдят държавата за загубените им спестявания.

Не смятам, че казусът с КТБ ще има решение, преди да има работещо правителство, обяви на първата среща на комитета финансистът Стоян Александров. Според него в деня, в който банката заработи отново, няма как хората да бъдат спрени да теглят парите си, при което КТБ ще трябва да затвори отново поради ликвидност.

Протестите няма да помогнат, съдебно дело вероятно също няма да успее, предупреди Александров десетките събрали се граждани. Той отправи остри критики към подхода на БНБ и обяви, че на БНБ мисленето вече й е противопоказно. Срам е за един гуверньор да говори по този начин, скастрен бе и управителя Иван Искров. Според финансиста политиката на БНБ от години е нищо да не се прави.

Междувременно оплаквания заваляха не само от потърпевши граждани, но и от промишлени предприятия. Работници от русенското „Дунарит" АД, собственост на КТБ, и от предприятие в Луковит, което държи парите си в банката, се ожалиха пред медиите, че не получават системно заплатите си, откакто кризата с КТБ е започнала.

Оказа се, че след забавяния на плащането и други перипетии, служителите вече получават едва по 60% от трудовото си възнаграждение. В „Дунарит" се опасяват, че скоро ще бъдат изместени от пазара, тъй като не разполагат с финансите за нужните суровини, а чуждите банки нямат право да им отпускат кредити. В Луковит пък е възможно производството да спре, тъй като дружеството не може да разполага със средствата си, алармират работниците.