Производителят на стартери и акумулатори „Монбат" ще кандидатства за сключване на два договора за банков заем на обща стойност от 12.328 млн. евро, съобщиха от борсата.

Първият инвестиционен заем ще бъде теглен от „Българска пощенска банка" на стойност 6.1 млн. евро, който ще бъде с падеж от 10 г. и две години гратисен период за главницата. Компанията планира да усвои кредита до две години от сключването на договора, като за целта ще обезпечи ипотека и особенни залози.

Вторият инвестиционен кредит ще бъде теглен от „Булбанк" на стойност 6.228 млн. евро и ще бъде също с падеж от 10 г. и две години гратисен период за главницата. Компанията планира да усвои кредита до две години от сключването на договора, като за целта ще обезпечи ипотека и особенни залози.

Двата кредита ще бъдат използвани във връзка с осъществяването на инвестиционната програма на дружеството, която предвижда увеличаване на капацитета на производството на завода си в Монтана, достигайки нивото от 2.55 млн. акумулатора годишно, както и изграждане на два завода за рециклиране на стари акумулатори в Сърбия и Румъния.