Правителството определи Балкан хемус груп за победител в конкурса за приватизацията на 99.99% от капитала на авиокомпания България еър.
До следващите 20 дена се очаква договорът за продажбата да бъде сключен.

Предложената покупна цена за авиокомпанията е 13 млн. лева.

Инвестиционната програма предвижда през първите 5 години Балкан хемус груп да вложи 82.1 млн. евро като от тях 65.85 млн. евро ще бъдат инвестирани приоритетно през следващите 2 години.

Купувачът се е ангажирал през първата година в авиокомпанията да бъдат наети 621 души, през втората година заетостта да се увеличи на 956 души, през третата година-на 978 душу, през четвърата година - 1062 души и през петата година - 1062 души.

Балкан хемус груп възнамерява да разкрие 6 нови дестинации, както и 164 нови честоти за обслужване на редовните въздушни линии.

Приватизацията на България еър се извършва по утвърдената на 2 януари 2006 година стратегия, според която държавата ще запази златна акция в капитала на дружеството и ще има право на вето при вземане на стратегически решения.

Прилагането на механизма "златна акция" е в съответствие с европейската практика, която допуска наличието на държавен контрол върху дейността и управлението на приватизирани дружества в случаите, когато се продават дружества от значение за националната сигурност.

Основната цел е утвърждаване на "България Ер" като водеща българска авиокомпания, която отговаря на обществените потребности и ще гарантира редовни, сигурни и безопасни превози и ще осигурява връзката на България със страните от Европейския съюз и други държави с икономическо значение за нас, съобщиха от правителствената пресслужба.

Другата основна задача е оптимизиране дейността на дружеството, увеличаване броя на дестинациите, честотите на обслужване на редовните въздушни линии и реализиране на правата за полети по редовните международни линии; повишаване на доходите на работещите в авиокомпанията.