През последния ден от работното си посещение в Сингапур на Годишните срещи на Бордовете на гуверньорите на Групата на СБ и МВФ българската делегация, водена от министъра на финансите и гуверньор за България в Групата на СБ Пламен Орешарски, проведе заключителните си срещи с Майкъл Деплер - директор на европейския департамент в МВФ и с Джон Липски - първи заместник управляващ директор на МВФ.

На срещите присъства и Джером Кремерс - изпълнителен директор във Фонда, съобщиха от Министерство на финансите.

По време на разговорите с висшите представители на Фонда финансовият министър Пламен Орешарски представи актуалното икономическо състояние на България, както и изпълнението на програмата с Фонда до момента.

Удовлетворени от доброто финансово изпълнение, представителите на МВФ насърчиха българското правителство да продължи предпазливата фискална политика, както и рестрикциите по линия на разходите.

Независимо от добрите показатели за икономическия растеж (6.6% за второто тримесечие на годината), сравнително ниския ръст на инфлацията (2.2% от началото на годината) и високия ръст на преките чуждестранни инвестиции (1.6 млрд. евро от началото на годината), от МВФ обърнаха внимание на средносрочните рискове за макроикономическата стабилност на страната, произтичащи от високия дефицит по текущата сметка и нарасналото равнище на частния дълг.

Това налага продължаване на усилията за поддържане на устойчива фискална позиция и макроикономическо равновесие, препоръчаха представителите на Фонда.

По време на срещата с подуправителя на БНБ Димитър Костов бяха обсъдени рестрикциите и техниката на тяхното отслабване, като допълнителен фактор, изискващ фискално противодействие .

Майкъл Деплер препоръча фискалните цели за следващата година да останат същите, като се отчитат и нарастващите разходи след присъединяването на страната ни към ЕС, доколкото дефицитът по текущата сметка не показва подобрение.