Американската комисия по ценни книжа призова най-големите фирми на Уолстрийт и хедж-фондове да вземат мерки по повод съмнителната манипулация на книжата на Lehman Brothers Holdings и Inc Bear Stearns Cos, съобщава агенция "Блумбърг".

Влязлата в сила мярка на Комисията по ценни книжа е на базата на информация от Deutsche Bank, Goldman Sachs Group Inc. и Merrill Lynch & Co според две от лицата, пожелали анонимност. Регулаторът търси официални документи и имейли, каза един от лицата.

Призивът маркира нова линия в американското разследване на търговията на Уолстрийт от държавните и федералните институции. Комисията издаде незабавно нареждане, спирайки търговията на къси позиции на акции на Lehman Brothers Holdings и Fannie Mae и Freddie Mac.

Комисията се опитва да определи къде е нелегалната манипулация на пазарните цени и дали това е правено и по-рано, заяви Тамар Франкел, професор по право от Бостънския университет.

Председателят на Комисията по ценни книжа Кристофър Кок заяви пред сенатската банкова комисия, че се разследва дали нелегална търговия е допринесла за колапса на Bear Stearns през март и 80% спад на пазара на Lehman Brothers тази година.

Проверката се насочва към търговците, които търсят печалба от разпространение на фалшива информация за фирмите.

Повече от 50 хедж-фонда включително и SAC Capital Advisors LLC и Citadel Investment Group LLC получиха призива на комисията, споделиха запознати със ситуацията.

Комисията не иска да се фокусира само върху индивидуалните инвеститори, а цели да провери и съобщенията, които се предполага, че са получили инвеститорите, за да координират спекулациите си, заяви Бари Барбаш, партньор в Willkie Farr & Gallagher LLP.

Регулаторът започна проверки през март, когато, докато книжата на Bear Stearns „потънаха" в спекулации, липсваха достатъчно пари за операции. Спадът на акциите на банката принуди много нейни клиенти да се оттеглят.

Тогава Lehman се пребори да намали опасенията, че е помогнала акциите й да паднат с 78% тази година. Компанията отказа да вземе пари от Федералния разерв и заяви, че е набрала достатъчен капитал през тримесечието. Миналата седмица двама от най-големи й клиенти , SAC Capital и Pacific Investment Management Co отрекоха, че спират да работят с Lehman.