Над 65% е пазарният дял на "Булгартабак" на българския цигарен пазар, съобщи Емил Димитров, председател на Асоциацията на търговците и производителите на тютюн и тютюневи изделия на пресконференция, предаде репортер на агенция "Фокус".

В условията на конкуренция българското цигарено производство е жизнено и може да се конкурира, каза Димитров. Според поръчано от асоциацията проучване проведено през октомври от МБМД, "Булгартабак" има пазарно присъствие в 65.3% от цигарения пазар.

Законните вносни цигари са 20.1%, а нерегламентираният внос е 14.6 %. За сравнение в другите европейски държави контрабандата е в размер на 5 %, посочи Димитров. Около 150 млн. лв. са годишните загуби от контрабандната продажба на цигари в България.

Старите бандероли при продажбата на цигари да важат до 31 март 2009 г. ще предложат на Министерството на финансите от "Булгартабак".

Това съобщи Емил Димитров, председател на Асоциацията на търговците и производителите на тютюн и тютюневи изделия на пресконференция.

Този срок е бил обсъждан на среща на ръководството на фирмата с дистрибутори на български цигари, провела се преди дни, уточни Димитров. По думите му в момента се наблюдава засилено запасяване с бандероли от фирми вносителки.

Запитан как ще се отразят предложените нови ставки на акциза за цигари от 1 януари 2009 г. Димитров отговори, че няма информация какви точно са готвените промени.

"При всички случаи стойността трябва да е съобразена с това, че в България доходите не са като в страните от стара Европа", коментира още той.

Според статистиката на НСИ за ръста на производство, с 40.3 % през септември е нараснало производството на тютюн и тютюневи изделия, през септември на годишна база. Докато продажбите са увеличени с 45.3 процента за същия период.