Любителите на атракционните пътувания със стари парни локомотиви и реставрирани вагони от времето на Борис III и Тодор Живков, ще имат възможност по-често да се возят на такъв тип композиции, обяви Димитър Костадинов, директор маркетинг и продажби в компанията.

Днес Холдинг БДЖ беше поканил журналисти да изпробват удобствата на композицията в която имаше три вагона, единият от които е останал от посещение на ирански шейх бил у нас по времето на Втората световна война.

Константинов заяви, че композициите, които са културни ценности освен по досегашните си маршрути, ще изпробват и нови трасета в зависимост от интереса на туристите, които търсят такива услуги.

Планира се композиция с парен локомотив и съвременни вагони да бъде пусната по трасето Варна Аспарухово, като цената за двупосочен билет ще бъде 20 лв.

Константинов посочи, че  през 2010 г. постъпленията от атракционни пътувания са били 150 хил. лв., година по-късно - 300 хил. лв., а за 2012 г. има заявени пътувания за 500 хил. лв.

Основните клиенти на тази услуга са предимно туристи от Германия и Англия и в редки случаи български бизнесмени и културни институции. Най-предпочитан е маршрутът на "теснолинейката" от Септември до Банско като тридневно пътуване с фото паузи струва 19 300 лв. с ДДС. Във вагоните могат да се съберат по стотина души, но най-често групите са от двадесетина души. Еднодневно пътуване само в едната посока струва 7 800 лв. с ДДС.

За да бъде намалена цената на пътуването от БДЖ предлагат на своите клиенти вместо с парни локомотиви по трасето Септември-Банско да бъде преминато с дизелов локомотив, като вагоните ще са от „едновремешните", коментира Константинов за Money.bg.

От 24 май до 3 юни отново, както миналата година ще се движи композицията от София до Банкя. Билетът обаче поскъпва от 80 ст. до 5 лв. в двете посоки. Това се налагало, защото линията не се субсидира от държавата и железница макар и с повишени цени на тази линия няма да има никаква печалба.

Освен тези пътувания БДЖ ще предложи на клиентите си и възможност да сключат граждански брак на някоя от реновираните парни композиции.

Първата церемония ще е безплатна, а двойката ще се избере с конкурс. Условието е да се предложи най-оригинален сценарий за празненството. Конкурсът ще се обяви на сайта на БДЖ през юни.  Събитието ще бъде заснето и ще се ползва за реклама на новата услуга.