След дълги месеци на неяснота дали страната ни ще осъществи интерконекторна газова връзка със Турция стана ясно че се подготвят не една а цели две такива.

По време на пресконференция днес бившият шеф на Булгаргаз Васил Филипов и участник в Движениято за енергийна независимост заяви, че правителството е сключило първоначални споразумения със частната турска комапния СЕТГАЗ за изграждане на газова връзка между Турция и България.

Документите са парафирани през агвуст месец, като изгрждането на трубата, която ще свързва газопреносната система на южната ни съседка със Стара Загора може да отнеме до 2 години, каза още Филипов. По този начин той хвърли смут сред ресорните журналисти,  тъй като правителството досега не беше обявало поодбни намерения от страна на турски инвеститор.

Според Филипов тази тръба е станала взможна заради либерализацията на енергийния пазар, която залегна в промените на Закона за енергетиката, поради опасност от сакнции ит Брюксел.

Спорд Филипов с тази връзка, която ще има капацитет от 5-6 млрд. куб м. газ годишно, страната ни ще може да си осигури така желаната енергийна диверсификация и свобода от руското газово кранче.

Във свое уточнение след изказването на Филипов от Булгартрансгаз посочват, че наистина турската компания СЕТГАЗ е изразила такива намерения, като дори от оператора посочват, че са готови да предоставят връзката под управлението на Булгаргаз.

Булгатрансгаз"ЕАД подкрепя инвестиционните намерения, които биха допринесли за повишаване сигурността и условията на доставка на природен газ за България, посочват  от дъщерното дружество на Булгаргаз, което отговаря за газовата инфраструктура.

От там посочват че проектът на СЕТГАЗ е различен от този за междусистемна газова връзка, която договарят правителствата на България и Туция в която свърже системите на най-голямата турска газова компания Боташ и тази на Булгаргаз.

Проверка на Money.bg установи, че СЕТГАЗ са поискали разрешение да бъде проведена процедура по Оценка за въздействие върху околната среда)ОВОС от Министервството на околната среда и водите още през август 2010 г. В свое решение от юли 2011 г. Обаче министър Нона Караджова отказва такава процедура да продължи, като препраща турската компания да търси правата си във ВАС.