"Чужди самолети ще охраняват небето ни", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Не водим преговори, предложението е за всеки случай, твърдят управляващи
Министерството на отбраната официално поиска чужди самолети да охраняват въздушното ни пространство. Опцията е заложена в промени в Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС), които вчера бяха качени на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Предвижда се да бъде дадено разрешение на съюзнически самолети, съвместно с българските Военновъздушни сили (ВВС), да изпълняват задачи по гарантиране сигурността ни по небе, като се изключва възможността "охраната да бъде поета само от сили и средства на чужди държави". Според МО така се гарантира, че българският въздушен суверенитет няма да бъде отдаден на други държави. След приключване на процедурата по съгласуване на процедурата проектът ще бъде предложен за разглеждане в Министерски съвет, а после изпратен за одобрение в Народното събрание.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Шофьорска книжка - само след 10-и клас" е заглавиe от в. "Труд"
Шофьорска книжка ще може да се издава само след завършен 10-и клас. Това решиха депутатите вчера, като приеха на второ четене текстове от Закона за предучилищното и училищното образование.
В момента за записване в шофьорски курсове е нужна диплома за основно образование, която се дава след 8-и клас. С новия закон обаче основното образование ще се завършва след 7-и клас, а гимназията ще е разделена на два етапа, като първият приключва със завършването на 10-и клас.
Прочети още от в. "Труд"

"Цената на природния газ пада с 30% тази година", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Цената на природния газ ще с 14.26% по-ниска от 1 октомври, с което през третото тримесечие на годината тя ще бъде 415.20 лв. за 1000 куб.м без ДДС и акциз. Това реши на закрито заседание Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). "Мога да кажа на българската индустрия, че в рамките на 2015 г. цената на природния газ намаля кумулативно с 31%", посочи Иванов. Основните причини за поевтиняването на природния газ са спадът на цените на алтернативните горива (петрола) и намалението на курса на долара спрямо лева през последните три месеца.

Значително по-евтиния природен газ е добра новина за индустриалните предприятия. Намалението е ключово за двата торови завода "Агрополихим" и "Неохим", които ползват природния газ като основна суровина.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Съд веднага и вземат колите на джигитите за една година", четем на първа страница на в. „24 часа"
Глобите стават пропорционални на доходите на нарушителя. Борисов не хареса мерките на МВР, имат 4 дни да напишат по-строги.
Нови и много тежки наказания за шофьорите, които извършват тежки нарушения на закона, да бъдат разписани още до понеделник. Това е поискал премиерът Бойко Борисов от МВР и правосъдния министър Христо Иванов на заседанието на кабинета в сряда. Борисов определи предложените ден по-рано мерки от МВР като прекалено меки.
"Явно демокрацията не работи в сферата на движението по пътищата. Вече започвам да се замислям дали да правим нови булеварди, дали да правим магистрали. Както ги пуснем - отидат и се преследват, карат нагло, брутално", казва Борисов според разпространена стенограма на заседанието.
Прочети още от в. „24 часа"

"Първи и пети клас догодина ще учат по нови програми" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Децата, които догодина ще бъдат в първи и в пети клас, ще са първите, които ще започнат да учат по нови учебни планове и програми, утвърдени с новия Закон за предучилищното и училищното образование. Сегашните шестокласници пък първи ще усетят ефектите от новата образователна структура, според която основното образование приключва в седми, а не в осми клас. Това решиха депутатите вчера, след като успяха да приемат окончателно новия училищен закон, реформиращ из основи средното образование у нас.

Основните промени, които въвежда законът, са в структурата на образованието - основно образование до седми клас, разделяне на гимназията на два етапа - до десети и до 12-и клас. С други текстове се въвеждат възможности за алтернативни форми на обучение, дава се автономия на училищата, която обаче тепърва ще се изпълва със съдържание. Либерализира се пазарът на учебници и по един предмет вече ще може да има неограничен брой варианти. Участието на родителите и обществото в системата също ще става по нови правила.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Всеки пети се отказва от парното" четем във в. "Монитор"
Пестим по 16 лева на всеки 100 лв. сметка след решението да се намалят цените на топлото
Всеки пети абонат на топлофикациите се отказва от парното заради високите сметки и с надеждата да не плаща сградна инсталация. Според данни на министерството на енергетиката топлофицираните жилища у нас са 618 583. В 104 192 от тях хората не ползват централното парно като начин за отопление от много години, а други 29 130 попадат в тази група, защото са необитаеми от дълго време. Само за последната година и половина 1056 абонатни станции са били спрени поради отказ на клиентите от услугата.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Директорът на "Банков надзор" в БНБ Нели Кордовска напуска банката", пише в. "Капитал Daily"
Главният директор на управление "Банков надзор" в Българската народна банка Нели Кордовска е подала молба за напускане на поста си, считано от 1 октомври 2015 г., която е приета, съобщават от институцията. Изявлението на централната банка идва след медийни публикации, в които се твърдеше, че тя е била уволнена. От БНБ посочват още, че е стартирана процедура за избор на заместник на Кордовска в ролята й на заместник-председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Лихвите по депозитите стигнаха средните за ЕС, но заемите остават скъпи", пише в. "Сега"
Лихвите по депозитите у нас вече са на нивата на средните за ЕС. Защо обаче лихвите по кредитите изостават? Въпреки че отбелязаха лек спад спрямо предкризисния период от 2008-2009 г., те все още са далеч от ниските нива в повечето страни-членки на ЕС. У нас средните лихви по ипотечните кредити са 5.6% - 5.7%, докато в еврозоната са средно 2.2%, а в страни като Австрия и Испания - под 2%. Дали причината за това е само фактът, че страната ни не е член на еврозоната?
Прочети още от в. "Сега"

"Нов срок за старта на "столичния Лас Вегас"" пише в. „Труд"
Строителството на мегапроекта край София, известен като "столичния Лас Вегас", ще започне най-рано догодина. Това става ясно от документите за свикване на общо събрание на акционерите на компанията "Кепитал консепт лимитед", публикувани в бюлетина на Investor.bg. Компанията и дружеството "България дивелопмънт холдингс лимитед", което е инвеститор в мегапроекта, са свързани с хонконгския бизнесмен Стивън Ло и негови съдружници.
Първоначално беше обявено, че строителството на казино с огромна хотелска и търговска част и водни атракции в Софийското поле, близо до гр. Елин Пелин, ще започне тази есен. В документите за свикването на общото събрание обаче е записано, че издаването на строително разрешително се очаква до септември 2016 г. Тогава ще е и първата сделка, с която "Кепитал консепт лимитед" ще придобие 15% акции от "България дивелопмънт холдингс". Предвидено е изкупуването да стане на четири етапа в хода на строителството, като последният пакет от акции трябва да бъде придобит до 30 септември 2019 г., когато се очаква комплексът да получи разрешение за ползване.
Прочети още от в. „Труд"

"70 000 души с договор за ден", четем във в. "Монитор"
Близо 70 000 души у нас са били наети по новите еднодневни трудови договори. През двата месеца, през които реално действа регламентираната в Кодекса на труда възможност земеделските производители да наемат работници само за един ден, в Инспекцията по труда са регистрирани 67 539 образци на новия вид договори.
Големият брой е постигнат, въпреки че разпоредбата влезе в сила когато немалка част от активния земеделски сезон беше приключила, съобщават от Главната инспекция по труда (ГИТ).
Най-много еднодневни трудови договори са предоставени на земеделските стопани от Пловдив - 7 654, Търговище - 6 812, и Стара Загора - 6 078. По отношение на обработваните култури най-голям брой еднодневни трудови договори са предоставени на земеделски производители, обработващи лозови масиви - 19 555, и малинови насаждения - 11 697.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Шашмата с фолксвагените е като електронното гласуване", пише в. „24 часа"
Има ли софтуер, възможностите за мошеничество нарастват 1000 пъти
До вчера твърдо вярвах, че Германия е най-праволинейната държава на Земята. Но скандалът с "Фолксваген" нанесе мощен удар по моята вяра. И първата ми аналогия бе - а защо нашият политически елит изведнъж се хвърли да въвежда електронно гласуване по интернет?
Ще кажете - нерде "Фолксваген", нерде електронният вот. Но нима не става дума за едно и също нещо - софтуер, който може лесно да се манипулира?
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"С удоволствие бихме обучавали наполовина по-малко студенти", пише в. "Стандарт"
- Проф. Илчев, какво ново с новата учебна година в Софийския университет?
- Вероятно трябва да отговоря с думите на Веселин Ханчев от едно от неговите последни стихотворения "Жив съм. Нажежено е до бяло всичко в мен". Шегата настрана, задържаме броя на новоприетите и университетът тази година приема малко по-малко студенти от миналата година, което си е чудо при демографската картина. За мен това никога не е било беда. Винаги съм казвал, че ние с удоволствие бихме обучавали само 50 на сто от този брой студенти, стига да бъдат по-добрите 50% от тези, които влизат. Проблемът е чисто финансов, тъй като въпросът за качеството все още не стои сериозно пред българската държава. И тази година финансирането ще бъде най-вече въз основа на бройката студенти. Ние имаме 104 бакалавърски програми и над 400 магистърски. Това осигурява достатъчно голямо разнообразие пред кандидатите, които искат да получат висше образование. Новата бакалавърска програма, която направихме тази година и е първа по рода си в цяла Югоизточна Европа, е хебраистиката. Досега ние подготвяхме специалисти по арабистика и е логично, след като имаме ези, да имаме и тура - тоест да подготвяме специалисти и за проблемите, видени от друг ъгъл. А както се видя от последните събития, това е изключително важно.
Прочети още от в. "Стандарт"