Цените на петрола отново се покачват към рекордните си върхове от миналата година. Барел от черната гъста субстанция се продава за над $75 за барел в Лондон, което не е далече от рекорда поставен почти по същото време миналата година на $78.40 за барел. Някои анализатори дават прогнозите си за средна цена на петрола от $80 до края на годината. В нормална ситуация това би било рекорд, но в момента рекорда си остава все още далече.

В известна степен високата цена на петрола е изненада. Въпреки че активния летен сезон за шофиране (както и ползване на климатици) е в разгара си, доставките на суровина за развитите световни икономики остават доста ниски. На 5 юли тази година Американската енергийна агенция обяви, че петролните и бензинови запаси са на добро ниво въпреки силното търсене.

Доставките на бензин до бензиностанциите е друг въпрос. Капацитетът на американските рафинерии е крайно недостатъчен през последните години, тъй като собствениците им предпочитат да натоварват старите мощности до краен предел, а не да строят нови предприятия. Преносът на бензин и горива в САЩ също е свързан със спазването на десетки норми и ограничения, което усложнява работата на петролната индустрия.

В Америка се употребява около една-четвърт от дневното световно петролно производство, но все пак причината за високата цена е доста по обширна. Световното търсене на петрол си остава изключително силно, особено при азиатските икономики, като в Европа то не нараства с чак такива темпове. От друга страна, хиляди спекуланти в момента купуват бясно фючърси на петрола, за да спечелят от възходящата посока и допълнително манипулират пазара.

Доставките обаче си остават основен проблем. Износът на петрол от Ирак за сега остава доста нисък в сравнение с износните си обеми преди войната. Напрежението между Запада и Иран допълнително отежнява пазарната обстановка, тъй като инвеститорите очакват във всеки момента да бъдат спрени доставките от персийската страна, ако не се стигне до договореност за ядрената програма на Иран. Заплахите на ислямистите в Саудитска Арабия, както и нападенията на нигерийските бунтовници също действат като отрицателен фактор във всеобщата пазарна картинка.

До кога обаче ще е така? Миналата година, цената на петрола се срина заради необичайно топлата зима.. Естествено никой не може да каже със сигурност какво ще стане, но МЕА е предупредила доставчиците, че през следващите години едва ли ще станем свидетели на драстично повишаване на дневните добивни нива от ОПЕК. Картелът има интерес, цените да са високи, а производствените обеми на ръба, като така се реализират по-високи печалби.

Да се направят прогнози за цената на барел петрол през следващите 5 години е почти невъзможно. Прекалено много са факторите, които движат „черното злато", а по-лошото, е че голяма част от тях са абсолютно непрогнозируеми, като геополитиката например. Анализаторите са на мнение, че единствения начин да се балансира петролния пазар е със спад на търсенето, което само да регулира високата цена. В противен случай, можем отново да заключим, че високите цени на петрола ще се отразят отрицателно на ръста на световната икономика.