Тайландските авиолинии са последната компания, която ще откаже доставките на поръчаните 6 самолета от джъмбо-джет класа А380, след като от Airbus обявиха ново отлагане на пусковия срок с 16 месеца.

На въпрос дали тайландската авиокомпания ще откаже да работи с европейската Airbus и за напред, официално лице от източната страна е споделило, че не може да се коментират дългосрочните взаимоотношения между двете организации на този етап. Със сигурност обаче компанията от Тайланд ще преразгледа договорите и приоритетите си.

Коментарите от Тайландските авиолинии идват дни след като американската FedEx отказа поръчката си на 10 самолета А380 на обща стойност $2.3 млрд. Икономисти се опасяват, че зачестилите откази на международни компании към новия самолет на Airbus, могат да повлияят негативно на търговския баланс на Франция.

Други големи сделки, които пазарът ще наблюдава в идните седмици са: Авиокомпания Emirates от ОАЕ с поръчка за 43 самолета А380 на стойност $13 млрд., авиокомпания SIA от Сингапур с поръчка на 19 самолета на обща стойност $5.7 млрд., карго-компанията UPS с поръчка на 10 самолета на стойност $2.8 млрд. и компанията ILFC с поръчка на 5 самолета от Airbus.