Днес по обед на протест в подкрепа на кремиковските металурзи излизат бургаските товарни работници.

Работниците от пристанище „Бургас", БДЖ, "Промет", "Бургас-бус" се опасяват, че ще загубят работата си при евентуално затваряне на "Кремиковци", чиито товари обслужват, съобщава news.bg.

Днес кремиковските работници няма да протестират, тъй като се очаква да им бъдат изплатени заплатите за август и септември месец. Те обаче запазват стачната си готовност.

Около 2 700 работници ще бъдат съкратени до края на месеца от химическата и металургичната промишленост заради световната финансова криза, която вече има пряко отражение върху българската икономика.

Очаква се и около 2 000 души да бъдат освободени от БДЖ заради намалените превози на товари. Това заяви  вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

По данни на синдикатите 300 души от пристанище Бургас вече са съкратени.

Припомняме, вчера започна изплащането на августовските заплати в комбинат "Кремиковци". Въпреки спасителните действия на държавата се очаква в близките седмици да бъдат съкратени най-малко 1400 от работниците в "Кремиковци". 

Миналата седмица Валентин Никифоров заяви пред Money.bg, че ще се обединят усилията на пристанище Лом, пристанище Бургас, БДЖ - „Товарни превози" и НКЖИ, както и работници в сферата на металообработването и рудодобива за общонационални протести.

Очаква се над 100 000 души да се включат в протеста. Към тях ще се присъединят и автомобилните и товарни превозвачи.