След два месеца и близо 100 часа заседания работната група към комисията по култура не постигна промени по Законопроекта за културното наследство.

Предложенията на неправителствените организации за поправки в текста бяха отхвърлени и той до голяма степен запази вида си, в който беше приет на първо четене от Народното събрание.

„Председателят на комисията по култура Нина Чилова не се вслуша в предложенията на неправителствените организации, в резултат на което законопроектът е пълен с дупки.

Например, не бяха изяснени въпросите със собствеността и с недвижимите ценности", заяви Лъчезар Младенов, представител на 21 неправителствени експертни организации в работната група към комисията.

„Ако законопроектът бъде приет, той няма да има никакво правно действие. Ще произведе низ от съдебни дела, тъй като липсват правни норми, които да регулират свързаните с културните ценности процеси", допълни Кирил Христосков, експерт в работната група от страна на Съюза на народните читалища.

Той така и не бе допуснат като представител на неправителствените организации, въпреки обещанията на Нина Чилова.

След като предложенията им бяха отхвърлени, неправителствените организации ще настояват за промени в проектозакона в лични срещи с Председателя на Народното събрание Георги Пирински, главния прокурор Борис Велчев и националния омбудсман Гиньо Ганев. 

От обединилите се неправителствени организации изпратиха до медиите и коментар на ненаправените промени в некачествения проектозакон.

Какво налага да бъде отменен Законът за паметниците на културата и музеите, един качествен и ефективен с регулативните си решения нормативен акт и замяната му с друг, който ще произведе законодателен хаос, питат организациите.

Отговорът на този въпрос се крие в същината на Законопроекта за културното наследство. Той има претенциите да регулира отношенията във връзка с притежаването, собствеността, опазването и защитата на културните ценности, а всъщност предлага експроприационен режим, недопустим за законодателството на държава с демократично управление и членка на Европейския съюз.

Без експроприационните мерки, които предвижда, законът ще загуби смисъла си. Идеята на вносителите е текстът да осъществи най-първо тази експроприационна цел и никакви лозунги за национален приоритет и опазване на културното наследство не могат да прикрият намерението им.

Неправителствените оргазнизации, обявили се против текста „Чилова", включват Българския национален комитет на Международния съвет на музеите ИКОМ, Съюза на нумизматичните дружества в България /СНДБ/, Софийско нумизматично дружество "Г.С.Раковски", Национално гражданско сдружение за защита на културното наследство "Бъднина", Съюза на антикварите в България, Съюза на българските антиквари, Асоциация „Архея", Фондация „Тракия", Фондация „Арете-Фол", Национално дружество „Традиция", Асоциация „Сфера", Сдружение „Кръг Будител" и др.

Неотдавна към тях се присъединиха и Българската православна църква, Съюзът на архитектите в България, Центърът за архитектурознание към БАН, пиринското сдружение „Родолюбие", ТЕМП на вече покойния археолог Георги Китов и Съюзът на народните читалища.

Проектът на Закон за културното наследство беше приет на първо четене от Народното събрание на 31 юли 2008 г. Преди това текстът беше одобрен на заседание на Комисията по култура на 16 юли 2008 г.