Обновената и реставрирана етнографска експозиция с ценни предмети на българския бит и култура е поместена в две зали на третия етаж на северното крило на светата обител.

Експозицията е една от най-богатите по рода си - с 12 автентични традиционни костюма от Русенско, Кюстендилско, Гоцеделчевско, Хасковско, Свиленградско, Смолянско, Петричко, Драмско и Дебърско, съобщава infotourism.net.

През последните години колекцията от ценни реликви е попълнена с дарения на сънародници от различни български краища и включва уникални и автентични килими от Копривщица, Чипровци и Пирот (стар български град), както и носии, накити, покривки и месали, които представят наистина пълна картина на уменията на българката във всички краища на България.

В експозицията има и няколко красиви каракачански носии. Етнографската сбирка е съществувала до връщането на музея на манастира през 1991 г. Сегашната вече е обновена. Обмисля се разглеждането на етнографската сбирка и двете гостни стаи да се разглеждат с отделно билетче , извън това на Историческия музей на манастира.

В скоро време ще бъде открита и Кюстендилска стая, посветена на автеничните традиции в региона. Експонатите за нея вече се събират от родолюбиви българи от Кюстендилско.

"Експозицията не е показвана повече от 15 години. Досега част от нея се е пазила в хранилището на манастира, а сега експонатите са реставрирани и са на разположение на посетителите", поясни след освещаването игуменът на светата обител Адрианополският епископ Евлогий.