И днес продължава огнената стихия в местността "Аризманица", която е в територията на Национален парк "Рила", съобщиха от противопожарната служба в Благоевград.

От север пожарът е загасен, от юг е локализиран, но все още продължава да се разраства на югозапад заради силен вятър. На мястото на пожара са 100 служители от областната дирекция на МВР-Благоевград, парковата охрана и Областна служба за защита на населението от бедствия и аварии-Благоевград

Пожарът пламна в ранния следобед на четвъртък. В следващите часове огънят бе локализиран, но огнището остана да е активно. До този момент са изпепелени близо 1200 декара гора и друга растителност в лявата част на парк "Рила", в района до хижа "Македония", съобщиха от противопожарната служба.


По данни на екологичното министерство, пожарът е възникнал в сряда около 17,00 часа в безлесната зона под връх Аризманица, на територията на Парково управление - Благоевград.

В сряда горяха около 150 дка треви и храсти, нов четвъртък, поради излязъл силен вятър огънят обхваща и иглолистна гора. Огънят бушува на 30 км от Благоевград.

Създадена е организация и в пожара участват пожарникари, служители на НП Рила, на РИОСВ-Благоевград, на Басейнова дирекция - Благоевград и на Държавно лесничейство Благоевград, разпространи МОСВ.