Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се очаква да пренебрегне молбите на американските и европейски лидери за увеличаване на добивните си нива.

По време на редовната среща във Виена днес, представителите на 13-те държави членки ще обсъдят въздействието на евентуална американска рецесия върху стоковите пазари, както и перспективите около началото на традиционното понижение в търсенето след зимния отоплителен сезон. Геополитическото напрежение в Близкия изток също е в дневния ред на конференцията.

Петролният министър на Катар е споделил пред журналисти вчера: „Познаваме клиентите си много добре. На няколко пъти през последните седмици ги попитахме един много простичък въпрос - ‘Имате ли нужда от още петрол?' Отговорът беше не".

Вчера цената на петрола достигна $103.76 за барел, което вече е по-високо от инфлационно пресметнатите $38, отбелязани през 1980 г. Американските и европейски политици подложиха картела на сериозна критика, след като цената изригна до невиждани преди това стойности, въпреки слабото икономическо развитие на Света. Скъпият петрол е фактор за развиване на по-висока инфлация, която в комбинация със отслабналата икономика води до тежки последици и стагфлацията.  

ОПЕК е вземал грешни решения за производствените си нива много пъти, но до сега те винаги са били за негова сметка. Наводняването на пазара с петролна суровини, когато търсенето пада е довеждало до драматични обрати в цената. Картелът е твърдо решен да избегне подобно развитие на нещата днес.

Въпреки, че има известна логика в отказа на петролните държави да увеличат добива, редно е да припомним, че през последните 18 месеца организацията на два пъти намали дневния добив. Последно това стана, когато петролът тръгна да пробива под нивото от $50 за барел през януари 2007 г. От тогава до днес, цената се увеличи над два пъти, но ОПЕК продължава да работи на по-ниски обороти. В момента единствено Саудитска Арабия може да повиши дневния си добив, тъй като останалите страни работят с почти пълен капацитет.  

Въпреки стряскащите заглавия от водещите новини за нереално скъп петрол, положението днес е доста по-добро от това в началото на 80-те години. Тогава цената е била почти същата като днес (преизчислена с инфлацията), но САЩ са отделяли 8% от БВП, за да се снабдят със суровината, докато днес те отделят едва 4%.