Няма опасност от верижни банкови фалити, както и от стопанско неравновесие, каза днес министърът на финансите Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

Министърът отговори на питане относно политиката на Министерството на финансите за ограничаване на растежа на брутния външен дълг.

Орешарски заяви, че брутния външен дълг на страната, който към момента е 21 млрд. дол. или 16 млрд. евро и нараства за сметка на увеличаването на частния външен дълг на страната.

Министерството е предприело политика на намаляване на правителствения дълг, който за момента е около 30% от целия външен дълг. Това е така благодарение на две основни мерки, които финансовото министерство е предприело.

За осигуряване на простор за частния дълг, предсрочно се погасяват част от задълженията на България към Международния валутен фонд и Световната банка, заяви министърът.
България погаси 151.4 млн. евро от своя дълг към МВФ през февруари, допълни Орешарски.

Министърът на финансите заяви, че увеличението на частния дълг на страната има и положителен аспект, тъй като е в резултат от подобряването на доверието на чуждестранните инвеститори към българските компании, както и от подобряването на кредитабилността и конкурентноспособността на нашите фирми.

Според Орешарски все по-засилващите се връзки и партньорства на наши фирми с чужди компании също се явява стимул за нарастване на външния частен дълг на България.

Друга мярка, която използват от министерството е политиката на реализиране на излишъци, чрез която се гарантира фискалната устойчивост на страната и може да се ползва като лост за компенсирането на дефицитът по текущата сметка, която е в размер на 4 млрд. лв.

Според министърът макроикономическите показатели на страната са благоприятни и няма опасност от финансова криза.
За шестмесечието на тази година България отчита рекорден икономически растеж от 6.1%, както и приток на чуждестранни инвестиции в размер на 1.6 млрд. евро. Инфлацията за първите осем месеца на годината пък е минимална от 2.2%, заяви Орешарски.

Според министърът големият дефицит по текущата сметка идва от цените на петрола, както и ръстът в чуждестранните инвестиции у нас.

Орешарски заяви, че е против грубите административни мерки за ограничаване на кредитирането, което би спряло развитието на банкирането у нас.