Изчезналата пред 20 години бронираната лимузина Packard, някогашен дар на българския вожд Георги Димитров лично от Сталин, е открита в частен музей в Чикаго, съобщи агенция Speed Press.

Точно преди 20 години от къщата музей „Георги Димитров" на ул. „Опълченска" в София изчезва бронираната лимузина. Ден преди това колата е участвала в ретро парад, била е напълно реставрирана и годна за движение. Полицията не се е и опитала да разследва случая сериозно.

Packard Twelwe е с 12-цилиндров двигател. Дълъг е 6 м и тежи 7 т. Стъклата са дебели 10 см. Не липсват и светеща петолъчка, както и стойки за автомати. Самата кола е струвала 4000 тогавашни долара, а бронирането - още 6000. Личната кола на Сталин е била купена неотдавна от руски олигарх за 1,5 млн. долара.

По време на Втората световна война президентът Рузвелт подарява няколко подобни коли на Сталин, а той пък от своя страна ги прехвърля към идеологическите си съратници - Гeорги Димитров, Тито, Мао дзе Дун.

Разкритията сочат, че откритият автомобил в частния музей в Чикаго е вкаран в САЩ като скрап през 1997 г. По искане на Интерпол е запориран. Съществуват солидни доказателства, че колата е идентична с откраднатата от София, което означава, че автомобилът може да бъде върнат в България.