Времето на ремонтите настъпи. От днес започва първият етап от поправката на магистрални отсечки в най-лошо състояние. За целта правителството отпусна до 100 млн., припомня БНР.

Парите ще бъдат използвани за ремонта на 50 км от магистрала Тракия и на 30 км от магистралата Шумен - Варна, които ще бъдат оправени до края на годината. Пред радиото министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи графика на дейностите.

Според него движението ще се прави шахматно, за да може да се прехвърля от едната в другата лента. "Графикът за изпълнение на всички тези участъци, от 5-и до 10-и километър, от 60-и до 90-и километър и от 119-и до 135-и километър, са планирани така, че на 1-ви юли да бъдат изцяло готови всички дейности, свързани с ремонт на асфалтовите части", казва Павлова.

Ремонтите на виадуктите и съоръженията по магистралите изискват повече време, затова дейностите там ще продължат и през най-интензивните месеци на лятото, но в едното платно и за кратки разстояния.

„Техният срок за изпълнение е по-дълъг от 1-ви юли, затова колегите ще се постараят да работят така, че и мостът на 61-ви километър, за 1-ви август за пътуващите, да е отворен", казва министърът.

По думите й мостът на 67-и километър ще бъде затворен до края на годината, тъй като там съоръжението е в по-тежко състояние.

„Всичко останало обаче трябва да бъде извършено до 1-ви юли, може би само малки довършителни работи ще бъдат извършени в първите седмици на месец юли. Всички останали ремонтни дейности ще бъдат направени, включително ремонт на маркировка, отводнителни системи", обяснява тя пред радиото.