Край врачанското село Алтимир отново ще има протести. Очаква се в 12.00 часа млекопроизводителите да преградят пътя Враца - Оряхово за 45 минути. Няма да има законови пречки за това, тъй като днес изтичат 48-те часа, необходими за получаване на разрешение за протест след подаване на необходимото заявление.

"Ще сложим край на действията си и вече няма да чуете за нас, когато започне изпълнението на точките от споразумението, каза за Дарик председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриан Цаконски.

Млекопроизводителите от Североизточна България също продължават протестните си действия. Те ще блокират движението по главния път Добрич - Силистра на разклона до село Кайнарджа.

„Не вярваме на политиците, ще продължим протестите докато не получим реални плащания", заяви за Дарик Руско Енчев - фермер от Тервел.

Животновъдите от Добрич, Силистра, Разград и Варна ще координират действията си с колегите от Западна България, за да решат как да продължат протестите идната седмица. „Възможно е да тръгнем към столицата, ако няма положително развитие на ситуацията" - каза още Руско Енчев.

Правителството е заделило 60 млн. лв. за изпълнение на исканията на протестиращите млекопроизводители, но те ще бъдат отпуснати след т.нар. „нотификация" или разрешение от страна на Европейската комисия. Това стана ясно след вчерашното заседанието на Министерския съвет. Земеделският министър Валери Цветанов първоначално обяви, че е взето решение да се отпуснат средствата, без да се чака разрешение от Брюксел, независимо от санкциите, които биха последвали за страната ни.

Останалите министри, участващи в брифинга - Михаил Миков и Миглена Тачева, побързаха да го поправят, но за всеки случай помолиха журналистите да изчакат официалното прессъобщение.

Фермерите протестират вече втора седмица с искане да получават целогодишна субсидия от 20 стотинки за литър качествено мляко, което се равнява на 60 млн. лв. годишно от бюджета