За пръв път в историята, цената на ориза достигна нивото $1,000 за тон, тъй като паникьосани вносители не втурнаха да осигуряват доставките си и така подсилиха и без друго затегнатия пазар, вече провокиран от ограниченията за износ, въведени от Виетнам, Индия, Египет, Китай и Камбоджа - пише Financial Times.

Скокът в цената на ориза е дошъл, след като Филипините, най-голям вносител на ориз в света, за четвърти пореден път не са успели да закупят толкова ориз, колкото биха искали. Последва и Бангладеш, който тази седмица въобще не успя да закупи ориз.

Търговци и анализатори предупреждават, че търсенето на ориз ще ескалира независимо от тройно по-високата цена спрямо предходната година, тъй като страните ще се опитват да натрупат запаси.

Президентът на Riceland International, водещ износител на ориз със седалище в Банкок, казва, че някои негови клиенти, включително и правителства, са започнали да купуват далеч повече заради страхове за назряваща оскъдност. "Това е паника. Моите клиенти искат двойно повече от обикновеното. Няма да имаме достатъчно доставки за цялото търсене".

Специалист по ориза от Ню Йорк добавя: „Потенциално дестабилизиращият социален ефект от недостига на ориз в повечето страни с най-висока консумация подсили намерението на правителствата да осигурят доставките".

Покачващите се цени на ориза доведоха до безредици миналия месец в Хаити, Бангладеш, Кот Д'Ивоар. Оризът е най-политическата селскостопанска търговска стока, тъй като е насъщна храна за близо 3 милиарда души в бедните държави на Азия и Африка.

Гуверньорът на централната банка на Шри Ланка е казал пред FT, че повишаването на цените на храните за Азия със сигурност е по-голям проблем отколкото кредитната криза. "Храната е нещо, без което не можем да живеем. Социалните последици могат да са много вредни".

В опитите си да запазят социалния мир с по-ниски цени в регионите, правителствата увеличават покупките. Но опитът на Филипините да набави повече ориз не успя - правителството получи оферти за 325 000 тона, което е едва една трета от заявките. Цените на предлагането бяха рекордни, средно $1,046 за тон (47% повишение от март), а някои оферти бяха по цена $1,220 за тон.

Обаче Антъни Лам от Golden Resources, най-големият търговец на ориз в Хонконг, счита, че цените са близо до своя връх. „Сега няма голямо природно бедствие, което още повече да ги повиши".