AFP предаде днес от Братислава, че законодателният орган на Словакия е потвърдил предложението на лявото правителство на страната за въвеждането на т.нар. „данък милионери", насочен към получаващите най-големи пари граждани на страната.

Парламентът гласува за отменянето от следващата година на необлагаемата сума от доходите на тези хора, които печелят повече от 48.000 коруна (1.353 евро) месечно, което е близо 2.6 пъти по-високо от средната заплата в Словакия.

Данъчната промяна запазва единната ставка в Словакия от 19% данък за всички граждани и компании на територията на страната. Единният данък бе критикуван от сегашния премиер Роберт Фико по време на предизборната му кампания през юни, довела го до премиерския пост. Единната данъчна ставка бе едно от най-големите икономически постижения на предишното дясно-центристко коалиционно правителство.

От изборите насам коалиционното правителство на Фико, което противоречиво обхваща крайно-дясна партия и националистическата партия на бившия премиер Владимир Мекар, успя да намали ставката на ДДС за лекарства и друго медицинско оборудване на 10% от идващата година.

Увеличението на данъка цели да осигури финансиране за изпълнение обещанието на правителството за по-социално ориентирана стратегия на разходите, без да се отежнява бюджета.

Терминът „данък милионери" се използва през 1947 за описване на извънредния данък, въведен през онази година от чехословашкото комунистическо правителство за справяне с последствията от продължителна суша.