Най-големия профсъюз на Великобритания  „Юнайт"(UNITE)  информира, че ще търси сливане със северноамериканските си колеги, съобщи ББС.

От „Юнайт" се надяват договорката между тях и  „Обединените работници в стоманодобива" (USW) да бъде приключена на събранието на северноамериканския профсъюз през юли.

Споразумението ще бъде крайъгълен камък в усилията на работническите организации да имат равноправни взаимоотношения с глобалния бизнес.

Обединението ще има повече от три милиона члена в Обединеното кралство, Съединените американски щати, Канада и Карибите.

Преговори между профсъюзите се проведоха миналата седмица в Лондон, като целта им беше изчистването на детайлите около споразумението за първия трансатлантически профсъюз.

Пред Асошейтед Прес говорителят на „Юнайт" заяви, че това е била „първата стъпка" и все още има много подробности преди нещата да бъдат финализирани.

„Ние работим с глобални компании, които могат да преместват капитали и работни места и го правят, по целия свят. Докато големият бизнес е глобален, а трудът национален, ние ще сме в неизгодно положение,"- заяви Андрю Мъри от „Юнайт".

Въпреки, че трудовото законодателство се различава в отделните държави, профсъюзните дейци се надяват , че с обединението ще  се увеличи и тяхното влияние при договаряне на условията с мултинационалните конгломерати.

Има идея, че сделката евентуално ще проправи пътя за формирането на нова организация-чадър, с единна управленска структура и лидер.

Съюзите на трудещите се от други региони, включително и от „горещите" развиващи се икономики в Азия, Източна Европа и Латинска Америка, също ще бъдат насърчени да си сътрудничат.

„Юнайт" представлява работниците и служителите в някои от най-големите британски компании, в това число на отбраната фирми като  BAE, Ролс Ройс, пивоварите от Шотландия & Нюкасъл и Шотландската само на петролна рафинерия, Грейнджмаунт.

„Юнайт"  е продукт на миналогодишното сливане между „Транспорт", Общия съюз на работниците (T & G) и „Амикус".