Пътнически влак премина експериментално по Дунав мост 2. Тестът е подготовка за ползването на трасето за товарни превози, съобщи БНР.
Влакът потегли от жп гара Голенци в Румъния, на 15 километра от Калафат и спря на новата железопътна гара във Видин. Той направи по един курс в двете посоки със скорост 110 км/ч.

Изпитанието бе направено и с тласкач за товарни композиции.

"Правим всичко възможно по Дунав мост 2 да тръгнат и влакове", съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов след изнесеното заседание на кабинета във Видин през март. Тогава той обяви, че предстои експеримент за движение на влакове с дизелови локомотиви.

Очаква се до края на годината да започне редовното преминаване на пътнически композиции - от БДЖ вече има намерение за пускане на международна линия от София през Видин до Будапеща, а румънските железници обмислят влак от Крайова до Видин, съобщи "24 часа".

Товарни влакове вероятно ще тръгнат още в средата на годината, като единственият проблем е липсата на електрификация на участък от 100 метра от жп линията на румънска територия, но той щял скоро да бъде решен