Вчерашният ден, петък тринадесети, бе добър ден за борсите. Индексът Dax, водещият показател за германският фондов пазар, затвори на най-високи стойности, постигани някога. Американският индекс Dow Jones надмина предния си рекорд, поставен един ден по-рано.

В търговията през деня Dow Jones стигна 13 910 пункта. Dax затвори на рекордните 8092 пункта, като през деня достигна даже 8 151 пункта. В списъка на печелившите водеха BASF (+1,9%) и Hypo Real Estate (+1,7%). Загубите бяха за Fresenius (-1,8%) и Henkel (-0,9%).

Евро за пръв път в историята се разменяше при курс 1,38 долара, като в ранния следобед бе постигнато 1,3811, като борсата затвори на 1,3805.

Експерти, до които се допитва Spiegel, считат, че в идните седмици германският индекс ще продължи да се покачва, може би с още десет процента. Но инвеститорите трябва да проявят търпение, защото пазарът е в период на консолидация и идната седмица е време „за поемане на дъх".

Инвеститорите не са направили „парти" заради рекордите и са приели спокойно повишенията. Федералното правителство пък е оценило постиженията на Dax като потвърждение за привлекателността на Германия като място за правене на бизнес и си е направило само в тази връзка щедри комплименти.

На американския пазар в центъра вчера стоеше General Electric. Концернът значително повиши печалбата и оборота си през тримесечния период - съответно на $ 5,42 млрд. и $42,3 млрд. Освен това GE съобщиха и за програма за обратно изкупуване на акции за над $14 млрд. А през третото тримесечие се очакват още по-високи печалби в пет от общо шестте подразделения.