Цената на петрола се задържа в постоянни нива тази сутрин, след като геополитическите затруднения в Близкия Изток и Нигерия подкрепят цената, а опасенията за икономическа рецесия в САЩ ги натиска надолу. Двата фактора за сега успяват да се уравновесят, а по-добрите данни за запасите на бензин и дестилатни горива в САЩ, успяха да намалят напрежението създало се на пазара вчера.

Американският лек петрол се покачва с 3 цента до $95.70 за барел днес, след като приключи вчерашната динамична сесия със спад от 66 цента. Лондонският брент петрол е с 1 цент надолу до $94.00 за барел.

„Пазарът е доста разнопосочен в момента. Изглежда силите на биковете и мечките са доста изравнени, като инвеститорите са в очакване на по-силно изразена посока, за да се включат по-активно", коментира японски анализатор.

Според редовния седмичен доклад на американската енергийна агенция, запасите от суров петрол в седмицата до 6 януари, са се понижили с 6.8 млн. барела до общо 282.8 млн. Това е най-ниското им ниво от октомври 2004 г. Същевременно обаче, бензиновите резерви са се повишили с 5.3 млн. барела, а тези на дестилатни горива (включващи и горивото за отопление) са скочили с 2.3 млн. барела.

Нарастващото напрежение в Иран и Нигерия, подкрепя цената и не й позволява да се понижи под $95 за барел. Американският президент Буш, заплаши Иран със „сериозни последици" в следствие на създалата се кризисна ситуация в протока Хормуз. Припомняме, че във вторник, няколко ирански катера се приближаха агресивно до конвой от три кораба на американските ВМС.