Нефтът се успокои под 59 долара за барел в сряда, като се движи около 8-месечния си минимум. Reuters обяснява, че търговците очакват включване на доставки от американски петрол и остават спокойни от „пазаренето" на ОПЕК за подробностите на свиването на производството.

Американският суров петрол се покачи с 6 цента и в 03:53 гринуичко време се търгуваше за $58.58 за барел. Във вторник той се бе понижил чувствително със $1,44, през миналата седмица достигна дъно от $57.75, което е най-ниското ниво от февруари. Лондонският брент повиши цената си с 11 цента до $59.45.

Въпреки постигнатото от ОПЕК съглашение за намаление на доставките с 1 милиона барела на ден, то остана „на книга", тъй като не стана ясно по какъв начин и кога ще се реализира общата политика на ОПЕК. И така цената на нефта продължи да осцилира в рамките на $58 и $63.

Големите запаси от петрол и спадналото търсене в Азия без Китай са причина за успокояването на петролната търговия.

Организацията на страните износители на петрол ОПЕК, която доставя повече от 1/3 от световния нефт, все още работи върху подробностите на намаляването на производството - първо за две години. Разбира се, от ОПЕК са недоволни, че цената на петрола спадна от върха $78.40 през юли.

Основните разногласия са дали да се намали спекулативната горна граница на добива на страните от ОПЕК от 28 милиона барела за ден, или да се ореже действителната доставка на петрол, възлязла през септември на 27,5 млн.б.д.

Иранският министър съобщил на уеб-сайта на петролното министерство, че преговорите за намаляване на доставките продължават. Министрите на ОПЕК все още не са решили дали да се срещнат лично преди датата 10.12.2006, когато трябва да се състои редовната им среща във Виена.

Американската администрация на енергийната информация заяви във вторник, че свиването на производството на петрол ще бъде по-ниско, отколкото е очаквано, защото производството в ОПЕК е разпределено на квотен принцип, квотно ще бъде и намаляването, а някои от страните вече произвеждат по-малко от полагащите им се квоти.

Освен това, в Америка се очаква по-топла зима от обичайното за периода декември - февруари и търсенето допълнително ще е по-слабо. Пазарът е в затишие, очаквай да види и реакцията на световната общественост за ядрения опит на Северна Корея и развръзката с ядрената програма на Иран.

Проблемите с доставките по тръбопровода Транс-Аляска са отстранени. В Нигерия, която е шестия по значение експортьор на нефт в света, въоръжени селяни нападнаха нефтена платформа на Royal Dutch Shell, взеха 60 работника като заложници и изискваха облаги за общността и намаляване производството на петрол.