Цената на петрола започва седмицата на червен фон, след като инвеститорите се впуснаха да прибират реализираните си печалби от края на миналата седмица. Очакванията, че ОПЕК няма да повиши дневните си добивни нива в края на седмицата, ще подейства като силна спирачка на по-дълбоко низходящо рали.

Американският лек петрол с доставка март, се търгува с 84 цента по-ниско тази сутрин при ниво от $89.87 за барел. Миналата седмица, контрактът беше достигнал дъно на $86.11 за барел, но след смъкването на лихвеното ниво от ФЕД, спекулантите се втурнаха да изкупуват петролни фючърси и повишиха цената до над $90. Лондонският брент петрол се търгува със 76 цента по-ниско на $90.14 за барел.

„Инвеститорите постепенно ще излизат от позициите си преди срещата на ОПЕК, така че ще е нормално да видим още един опит за пробив под $86 за барел", коментира японски анализатори.

Притесненията на пазара около изпадналата в криза американска икономика, също ще продължат да дават отражения на пазара. За съжаление, слабото приключване на петъчната борсова сесия в Ню Йорк, допринесе за слабия резултат на азиатските борсови индекси по-рано днес. Японският Nikkei затвори с понижение от 3%, а Hang Seng (индекс на Хонк Конг) изгуби цели 4% от стойността си.

„Геополитическият риск, високото търсене на суровината и желанието на инвеститорите да хеджират евентуалните си загуби с петролни фючърси, ще продължи да подкрепя цената в по-дългосрочен план", коментира анализатор от Deutsche Bank.