Цената на петрола се покачва отново над $90 за барел, въпреки силното покачване на американските запаси от петрол и горива. Инвеститорите пренебрегнаха редовния седмичен доклад, като предпочетоха да се съсредоточат над новината за окончателното споразумение между Буш и Конгреса за плана с икономически стимули.

Американският лек петрол, се покачва с 81 цента до $90.22 за барел по обед днес, след като регистрира силен ръст от над 3% в края на вчерашната търговска сесия. Лондонският брент петрол се търгува с $0.81 по-високо при ниво $90.14 за барел.

Припомняме, че вчера лидерите на демократическата партия от Конгреса и президентската администрация на Джордж Буш, стигнаха до споразумение за параметрите на спасителния икономически план. Според изнесената информация, той съдържа пакет от мерки, които трябва да влеят скоростно $150 млрд. в икономиката на страната. Във вторник пък, Федералният резерв съкрати лихвеното ниво с 0.75 процентни пункта, което също върна оптимизма на стоковия пазар.

Запасите на бензин в САЩ, са се покачили с 5 млн. барела през миналата седмица, докато дестилатите са с 1.3 млн. барела надолу.

Припомняме, че заради опасения около икономическата стабилност на САЩ и очакванията за скорошна рецесия, доведе до масово отстъпление от пазарни позиции и спад с почти 14% от рекордното ниво на $100.09 за барел. В понеделник, петролът отбеляза най-ниската си стойност от няколко месеца насам, на $86 за барел.