Цената на петрола се покачва над $94 за барел в петък сутринта, след два поредни дни на отстъпление. Повечето инвеститори на стоковия пазар, побързаха да се разделят с накупените фючърси, заради очакваното съкращение на лихвите в САЩ по-късно този месец и наближаващата рецесия в страната.

Американският лек петрол с доставка февруари, се покачва със 75 цента тази сутрин до ниво $94.46 за барел, след като вчера направи спад от почти $2. Лондонският брент петрол се търгува с 76 цента по-високо до ниво $92.74 за барел. Припомняме, че на 3 януари, петролът достигна вечен рекорд на $100.09 за барел.

Президентът на ФЕД Бернанке, обяви в четвъртък, че е готов да предприеме още няколко лихвени съкращения, с които да се противопостави на слабото икономическо развитие в страната. От вчера, пазарите са почти убедени, че в края на месеца ще има по-голямо от обичайното смъкване на лихвата, не с 25 базисни пункта, а директно с 50.

„Пазарните участници са вперили поглед в икономическите фундаменти на САЩ. Следващата седмица, може да станем свидетели на по-силно покриване на дългите позиции и съответно спад в цената на суровината", коментира австралийски анализатор.

Петролът започна да поевтинява още в сряда, когато докладът за запасите на горива в САЩ, показа по-силни от очакваното стойности. Бензиновите резерви в Америка са се увеличили с 5.3 млн. барела, а тези на дестилатните горива бяха с 1.5 млн. барела повече. По-високите дизелови запаси, са сигурен сигнал, че бизнесът в страната се забавя, тъй като това е горивото, което се използва с преимущество при транспорта.

Страните от ОПЕК, които са отговорни за над една-трета от световните петролни доставки, са на мнение, че световното икономическо забавяне ще ограничи цената, като за сега няма нужда от повишаване на производството.