Цената на петрола отбелязва слабо понижение тази сутрин, след като регистрира стабилно покачване към края на вчерашната сесия. Мотив за купувачите беше засиленото напрежение в Нигерия и Иран, докато прогнозите за наближаваща икономическа рецесия в САЩ, не позволиха на цената да достигне нов рекорд.

Американският лек петрол с доставка февруари се понижава с 11 цента тази сутрин, до ниво $94.09 за барел. В понеделник, контрактът успя да поскъпне с близо $1.50, като така прекрати тридневната си губеща серия. Стимул за по-високата цена на суровината, беше и продължаващата обезценка на долара.

От петролната компания Royal Dutch Shell са обявили, че спират вноса на петрол от нигерийският терминал Форсадос, тъй като миналата седмица в района бяха извършени серия бунтовнически нападения над нефтените съоръжения.

Подобни бяха и притесненията на пазара по отношение на иранските петролни доставки. Напрежението в региона скочи, след като американският президент Джордж Буш обвини ислямската република, че заплашва световния мир, като подпомага фундаменталистки бунтовнически групировки.

По-евтиният долар пък се отрази стимулиращо на стоковия пазар, като предизвика масово поскъпване на повечето суровини. Златото достигна рекорд на $910 за трой-унция, тъй като все повече инвеститори предпочитаха да хеджират валутните и политически рискове със златни фючърси.