Петролът наближава нивото от $63 за барел тази сутрин, след като отбеляза нов рекорд за 2007 г. заради повишеното политическо напрежение между Иран и Запада около нежеланието на Техеран да замрази ядрената си програма.

Американският лек петрол се покачва с 45 цента до тримесечен връх на $62.73 за барел тази сутрин, след като в петък цента се покачи с 59 цента.

Ирански официални лица са заявили в неделя, че няма да преустановят работата по ядрената си програма, за която твърдят, че е предназначена само за мирни цели. Западът се притеснява, че Иран се опитва да разработи и произведе атомна бомба, затова ООН ще наложи нови финансови санкции на страната.

Стоковите пазари и петролните инвеститори започнаха да се опасяват, че един ден Иран може да преустанови доставките на суровина, за да изрази несъгласието си с налаганите му санкции и тогава цената ще излети.

Съветът за сигурност към ООН единодушно подкрепи налагането на санкции над Техеран в събота, но някои световни сили се обяхва за подновяване на преговорите и предложение за нов пакет с обезщетения.

Залавянето на британски военни от иранските власти в териториалните води на страната също повиши напрежението. Иран обяви в неделя, че обмисля варианта да предаде на Великобритания 15-те войника, но не и преди да проведе разследване и ги разпита.