Цената на суровия петрол се покачи до над $135 за барел вчера вечерта, след като американските запаси от петрол и горива са паднали неочаквано много, а международната енергийна агенция предупреждава за нови нарушения при доставките.

Притежаваните от САЩ петролни обеми са намалели с 5.32 млн. барела до 320.4 млн. през миналата седмица, което е най-силното им понижение от четири месеца насам. В същото време запасите от бензин са намалели със 755 000 барела, след като анализаторите прогнозираха ръст.

„Моментът е прекрасна възможност за облагодетелстване на спекулантите", коментирал е японски анализатор пред Bloomberg. „Все повече хора вярват, че цена от $200 е възможна, което ги кара да инвестират в петролни фючърси", продължава той.

Тази сутрин барел американски лек петрол се търгува с 1% по-скъпо до ниво $134.38, а същото количество, но от сорта брент се разменя при курс от $134.20.

„Цената премина психологическото ниво от $130 за барел още преди излизането на доклада за запасите", коментирал е австралийски анализатор. „Слабите данните от САЩ провокираха истинска вълна от покупки", продължава той.

Според експерти, рязкото поскъпване до $135 за барел е било повлияно от изпълнението на редица „стоп-поръчки" от инвеститори хванати погрешно къси от пазара. Фючърсният пазар в Чикаго отчита рязко увеличаване на офертите „купува", над тези „продава" през последната седмица.