Цената на петрола падна под $91 за барел в петък, след като инвеститорите отново започнаха да закриват позициите си, с оглед слабите икономически данни, които излизат в САЩ. Днес започва и редовното заседание на страните членки от ОПЕК, на което не се очаква промяна на дневните добивни нива.

Американският лек петрол с доставка март се понижава с 99 цента до $90.76 за барел, след като вчера изгуби повече от 60 цента. Лондонският брент петрол е с 25 цента по-евтин до ниво 92.00 за барел.

„Пазарните участници започнаха да прибират печалбите си от последната седмица, като ще изчакат важните американски данни днес, извън пазара", коментира австралийски анализатор.

Американската бизнес активност в Средния запад е нараснала с по-слаб темп от очакваното, заради намалелите нови поръчки и повишаването на цената. Индексът NAPM-Чикаго, който служи като бизнес барометър, се е свил до 51.5 пункта през януари от 56.4 през декември. Икономистите очакваха спадът да се ограничи до 52.0.

През последния един месец са скочили и новите заявки за помощ при безработица в САЩ, които удариха двегодишен връх. Потребителските разходи са се ограничили към края на годината, което допълнително влошава икономическата обстановка.

Очакванията за рецесия в САЩ, накараха много инвеститори избрали да хеджират пазарния риск с петролни фючърси, бързо да разпродават позициите си и да търсят ново убежище. Анализатори коментират, че ако американското потребление на петрол и горива продължи да пада, цената на петрола може да слезе до $75-$80 за барел.