Цената на петрола отбелязва спад с $1 по време на обедната търговия, като започва да се котира все по-близо до нивото $91 за барел. Инвеститорите се притесниха от новината за намаления кредитен рейтинг на редица американски облигационни застрахователи, което може да влоши икономическите перспективи пред страната. От тук по познатата вече схема, следва очакване за спад в търсенето на петролната суровина и ограничаване на цената й.

Американският лек петрол с доставка март, в момента губи 95 цента (1.1%) до нивото $91.38 за барел, след като вчера приключи сесията с котировки над $92 за барел. Междувременно, лондонският брент петрол се понижава с 90 цента до $91.47 за барел.

„Инвеститорите следят американските петролни запаси, които вчера се повишиха повече от очакваното, заради все по-ниското потребителско търсене", коментира японски анализатор.

Според доклада на американската енергийна администрация, запасите от суров петрол са се увеличили с 3.6 млн. барела през миналата седмица, а тези на бензин и дестилатни горива са в различни посоки, съответно +3.6 млн. барела и -1.5 млн. барела.

Припомняме, че утре (1 февруари) започва официалната среща на петролните министри от страните членуващи в ОПЕК. Коментарите преди събитието са почти идентични, като всички отричат евентуално решение за покачване на дневните добивни нива и приемането на нови членове в организацията.

„Не виждам как едно увеличение на добива ще укроти цената на петрола", коментира алжирският петролен министър Шахиб Хелил. „Няма да коментираме и съкращаване на производството, защото пазарът в момента е добре снабден и се нуждае от пълния обем доставки", продължава той.

Хелил е споделил, че през 2008 г., ОПЕК ще отбележи най-тежката си година от много време насам. „В момента хаосът е навсякъде. Нищо не може да се предвиди, нито геополитиката в Африка и Близкия изток, нито монетарната и фискална политика на големите страни потребители", коментира министърът.