Бургаската фирма „Ламс холдинг груп" да е концесионер на плажа в „Златни пясъци" за 10 години, реши правителството днес, 17 юни. Договорът за ивицата, която е с площ от над 145 хил. кв. метра, влиза в сила от 1 януари 2010 година.

Бургаската компания е определена след проведена открита процедура за предоставяне на концесията. В началото на година Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) отмени обявената процедура по концесията на плажа на „Златни пясъци" заради неизрядни документи на част от кандидатите. "Ламс холдинг груп" беше сред кандидатите и заедно с другия конкурент - "Златни пясъци" АД, поискаха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се произнесе по случая.

Антимонополният орган прие молбата им за основателна. През май МРРБ насрочи търг за избор на наемател на плажа в курорта за 5 години с доста високата наемна цена от 1,9 млн. лв. на година. Броени дни преди търга КЗК отмени като незаконосъобразно решението на МРРБ за прекратяване на процедурата. Никой обаче не е обжалвал това решение пред Върховния административен съд. По този начин на практика се блокира цялата процедура и "Ламс холдинг груп" запази правото си на наемател на плажа.

И за да не се провали сезонът МРРБ бе принудено да сключи 4-годишен договор за наем с бургаската фирма. От тази плетеница излиза, че правителството узаконява вече взето решение от регионалното министерство.

Бургаската компания е собственост на бизнесмена Иван Лапчев. Според Българското национално радио негов съдружник е бил Арташес Тер-Овсепян, който беше застрелян в софийския хотел "Амбасадор" през 2001 г.

Правителството възложи още на министъра на регионалното развитие и благоустройството да сключи допълнителни споразумения за изменения на концесионните договори за четири морски плажа - "Варна-Буните", "Рибарски", "Офицерски плаж" и "Буните 2".

"Договорите ще бъдат приведени в съответствие със законите за устройството на Черноморското крайбрежие и за концесиите. Целта е подобряване на качеството на предоставяните услуги", пише в разпространеното от правителството съобщение за медиите.

Промененият Закон за концесиите задължава концесионерите на морски плаж да осигурят минимум 50 на сто от активната площ за свободно разполагане на плажни принадлежности от гражданите. Това пък означава, че платени чадъри и шезлонги ще има само на половината плажна ивица.