Държавната комисия за енергийно и водно регулиране няма да уважи искането на Булгаргаз за скок на природния газ с близо 16%.

Това заяви председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев по време на заседание на комисията.

По думите му, ако има увеличение в цената на природния газ, то ще бъде минимално, като това увеличение няма да бъде усетено от крайните потребители на парно и топла вода.

Окаванията на ДКЕВР синьото гориво да поскупне с около 5% от 1 юли

Според Семерджиев се очаква да има преразглеждане на цените, когато бъде подписано споразумението с Газпром за намаляване цената на синьото гориво, което беше договорено преди близо 2 месеца по време на визитата на Делян Добрев в Москва.

Възможно е, ако курса на долара и цените на петрола се покачат, договореното намаление да не може да компенсира техния ръст, допълни още Семерджиев. Председателят на ДКЕВР допълни, че каквото и да е постигнатото намаление в цената на газа ще бъде направено всичко възможно то да бъде усетено от крайните потребители.

По отношение цената на електроенергията Семерджиев заяви, че предложеното увеличение с около 10% най-вероятно ще остане такова и ще влезе в сила от 1 юли.

По време на общественото обсъждане темата за цените на които се изкупуват количествата произведена електроенергия от възобновяеми енергийни източници бе преобладаваща.

Според предложението на ДКЕВР драстично се намаляват изкупните цени на електроенеригията от ВЕИ, като за фотоволтаиците намалението достига 54%.

Представителите на сектора, които бяха от разлини асоциации и дружества заявиха че напрактика ако от 1 юли ценит бъдат намалени с тези проценти на практика ще се преустановят инвестициите във ВЕИ, зашото ще бъдат нерентабилни.

По темата участие взе и депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев. Той изтъкна че снижената норма на възвращаемост в сектора от 9 на 7% я изравнява със лихвените нива по инвестиционните кредити у нас, което за предприемачите няма как да не се отрази негативно, защото ще влоши инициативността им.

„Ако бяхме в Германия или Австрия, нормата от 7% или по-ниска норма на възвръщаемост би била нормална, но нека ДКЕВР да се опита да получи инвестиционен кредит за ВЕИ, който да е до 7% - това е невъзможно", каза депутатът.

Курумбашев поставъ въпроса, че трябва да има отделна цена за електроенергията произвеждана от 5 мегаватови фотоволтаични централи. Такава една централа би осигурила нуждите на едно домакинство от електроенергия през по-светлата част от годината.

Няма как да има енергийна ефективност, без възобновяеми енергийни източници, т.е. без паралелното развитие и на двете. Това заяви Красимир Кръстев-  управител на Институт за публично-частно партньорство, по повод цените на фотоволтаиците.
По думите му институтът е изчислил ,поставянето на фотоволтаици на покривите и фасадите на един стандартен панелен блок може да доведе до това, че сградата ще има нов източник на енергия с мощност от 435 киловата в пиковите моменти Ако се работи с биомаса(най-често това е дървесина), може да се произвеждат 600 киловата топлоенергийна и 200 киловата електроенергия. Не навсякъде може да се работи с биомаса, но дори и да се използват пелети, цената на топлоенергията е в пъти по-ниска, отколкото се плаща в момента на Топлофикация", посочи Кръстев.

Припомняме, че по-късно днес в Комисията ще се проведе обществено обсъждане с ръководството на Софийска вода. Наскоро от столичното ВИК дружество поискаха цената на водата в София да поскъпне с 12%. Тази тема Ангел Семерджиев заяви, че комисията в склонна да одобри поскъпване на цената на водата до около 2%.