Според проучване на Витоша Рисърч, страната ни е постигнала голям напредък в намаляването на корупцията както на граничните пунктове, така и по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МС.

Анкетата е проведена в края на август тази година сред холандски туристи, напускащи България през ГКПП - Калотина.

Повечето от анкетираните (представителна извадка от 500 души) изразяват мнение, че ситуацията в България значително се е подобрила в сравнение с предишните им посещения.

Според 79,8% от запитаните туристи отношението на полицейските служители на ГКПП към водачите на автомобили е отбелязало значително подобрение. Част от анкетираните съобщават, че все още има случаи на корупция сред митнически служители и служители на Пътна полиция.

Резултатите от проучването бяха коментирана на среща между директора на ГД „Гранична полиция" главен комисар Красимир Петров, представителя на ANWB Франс Кампхюс и председателя на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев.

На срещата беше заявено, че борбата с тези прояви продължава активно в изпълнение на поетите ангажименти във връзка с присъединяването към Шенгенското пространство, което е един от най-важните приоритети на МВР през следващите няколко години.