Изключително сериозни критики към „Топлофикация София" и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) отправиха на пресконференция от Федерация „Потребители". "Откакто Ангел Семерджиев пое ДКЕВР, са нарушени абсолютно всички принципи", заяви Павел Кърлев от организацията, цитиран от репортер на News.bg. За пример той даде прекалено честата промяна в цената на топлоенергията. Цените се променяли през седмица.

"Едно време поне чакаха доставчиците да повдигнат въпроса за цената, а сега всичко започва от комисията", посочи той. Кърлев отбеляза, че цените се променят едва ли не през седмица, а по закон това трябва да става веднъж в годината.

"Топлофикациите се крепят с неистови средства само и само, за да съществуват", допълни той. По думите му същевременно расте и цената на електроенергията, като целта е тя да не бъде по-приемлива за потребителите.

Според него ръководство на ДКЕВР е въвело практика с различни инвестиционни намерения да бъдат калкулирани цените на топлоенергията.

От думите на Кърлев стана ясно, че за момента софийската топлофикация води около 30 хиляди дела срещу свои потребители, а данните на федерацията поктазват, че общата сума за разноски по тези дела е 130 милиона лева.

Адвокат Маврова алармира за един изключително сериозен проблем в тези съдебни спорове. Вещите лица, които осъществяват техническите експертизи не правят нищо друго освен да преписват данните, подадени от топлофикацията. Същевременно съдът не е достатъчно компетентен по проблематиката и се основава само на тези експертизи.

Кърлев обаче бе категоричен, че те са безсмислени, защото се претендират суми от преди 10-15 и повече години. Тези дела отдавна са прекратени по давност, но по думите на Кърлев дружеството разчита, че някои потребител може да се излъже и да плати.

По думите му дружеството няма смисъл да води подобни съдебни искове. С тази практика - обясни Кърлев - се осъществява повторно източване на топлофикация. Само EVN Пловдив водят дела единствено за три години назад.

От Федерацията на потребителите не можаха да отговорят точно какъв е броят на заведените от потребителите дела към топлофикацията. По думите на адвокат Маврова те са около 10% от всички граждански дела.

"Нито едно вещо лице в моята практика не е изчислило отношението между използваната от един потребител топлоенергия и тази на етажната собственост", изтъкна юристът. Такива вещи лица следва да бъдат предадени на прокурор, категорична беше Маврова.

От Федерацията на потребителите разказаха и за куриозен случай, при който две жени пенсионерки, които са се отказали от парно, са плащали всеки месец от порядъка на 100 лева само за отоплението на общите части във входовете. Жените три години не са ползвали парно, но са платили на топлофикация близо 4000 лева.