Пожарът в Националния парк "Рила" е загасен, но все още не е окончателно ликвидиран. Това заяви пред БТА главен инспектор Леонардо Стоянов - началник на сектор в главната дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" при МВР, който е в ръководството на оперативния щаб за гасене на пожара в Рила.

В момента, по думите му, обстановката в района на пожара е не само спокойна, но даже радваща. За гасене на тлеещите огнища в района на пожара, избухнал преди осем дни, има 283 души.

Те са служители на МВР, на министерствата на извънредните ситуации и на околната среда и водите, представители на горски стопанства и на други ведомства и организации.

Тази сутрин е пристигнала и група от 17 доброволци-природозащитници, водени от председателя на "Зелената партия" Александър Каракачанов. Те работят в единия от четирите участъци, на които от оперативния щаб е разделен районът. В два от четирите участъка пожарната обстановка е спокойна.

В третия има малки проблеми, но всичко е загасено и пламъчно горене не се наблюдава, каза главен инспектор Стоянов. Има тлеене, което се контролира и загасява. Оттук-нататък, по думите му, ръководствата на Националния парк "Рила" и на Държавното горско стопанство-Благоевград трябва да предприемат мерки за следенето на обстановката.

Според нормативните изисквания на лесничеите, една седмица, след като в даден горски масив е имало пожар, там трябва да се осигури денонощно дежурство за наблюдение.

Трима представители на дирекцията "Пожарна безопасност и спасяване", на Горското стопанство и на Националния парк са изпратени при горната станция на новостроящия се лифт в местността "Картала", откъдето да наблюдават целия терен.

Те имат радиовръзка и трябва да поддържат контакт с представителите на своите служби, които са в участъците за гасене на пожара, и да ги насочват към местата, където евентуално огънят се възобновява.

Днес не се е налагало да се използва летателна техника. Създаден е и оперативен резерв от 20 души, които са на разположение на щаба и ще бъдат използвани при необходимост, заключи Леонардо Стоянов.