"Правителството мълчи за концесията на летище София", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Най-добрият начин да скриеш важна информация е в официален документ, докато общественото внимание се занимава с друга тема. Това, изглежда, е стратегията на финансовото министерство, което публикува проектобюджета си за 2016 г. насред изборния хаос и на стр. 78 в съпътстващата го средносрочна прогноза вмъкна една публично неоповестена сделка, без каквато и да е обосновка, разчет и обяснение. В документа е заложено летище София да бъде отдадено на концесия, като очакваният приход от 600 млн. лв. ще се получи еднократно и ще бъде изхарчен моментално от сегашното правителство.

Решението е скандално по няколко направления. Първо, така разписана, концесията, от една страна, би ограничила конкуренцията, тъй като кандидатите ще трябва да предложат огромна сума пари накуп. Второ, би изконсумирала целия ефект от един ключов актив наведнъж и би лишила бюджета от постъпления през следващите 35 години на концесията. Трето, сделката се съпътства с потъпкване на логиката на закона за Сребърния фонд.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Кабинетът ще похарчи близо 2 млрд. лв. за неясни цели" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Проектобюджетът за 2016 г. е на път да счупи рекорда за най-неясно формирани разходи. Целият ръст на приходите догодина ще отиде за разплащане на ново строителство и за ремонти, като няма никаква яснота за какви точно обекти са заложени милиардите разходи. На фона на това заявените от коалиционните партньори приоритетни сектори като образование и национална сигурност бледнеят.

Това показва прегледът на предложените от финансовото министерство параметри за догодина. Както "Сега" писа, със закона за новия бюджет държавата ще актуализира и бюджета за 2015 г. В новия вариант за тази година се допуска по-голям дефицит и по държавния, и по консолидирания бюджет.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"600 лева заплата за младите учители", извежда на първа страница в. "Труд"
Основната заплата на учителите в средното образование ще се увеличи със задна дата от 1 октомври с около 70 лева или 12,6%. Това обяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева след 45-минутна среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.
В момента с минимална заплата от 530 лева са постъпващите на работа в училище, които току-що са завършили университет. С повишението тяхната заплата става 600 лева. Средната заплата на учителите ще се вдигне до 890 лева. Увеличението засяга и детските градини, които са част от средното образование, поясни Такева.
Прочети още от в. "Труд"

„Рекорден бюджет в историята на България", четем на първа страница на в. „24 часа"
Рекорден бюджет по обем ще има България догодина, а БВП ще стигне за първи път над 88,2 млрд. лв.
През 2016 г. бюджетът ще похарчи с 2 милиарда лева повече в сравнение с тази година. За да бъдат покрити увеличените разходи, планът е да се съберат 2,4 млрд. лв. повече, като от тях 1,5 млрд. ще са от данъци. Това е записано в проектобюджета за 2016 г., предложен от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане.
Общо догодина държавата планира да събере 20,6 млрд. лв. при 18,2 млрд. лв. за тази година.
Прочети още от в. „24 часа"

"Десни коалиции в общинските съвети", извежда на първа страница в. "Стандарт"
ГЕРБ с пълно мнозинство в Бургас, взима решения заедно с реформаторите в София и Варна. Десни коалиции ще управляват общинските съвети.
ГЕРБ е първа политическа сила в местните парламенти в повечето градове, но няма пълно мнозинство, става ясно от данните на ЦИК. Това означава, че в останалите общини ще управлява заедно с реформаторите или други десни формации. Изключение прави Бургас, където преизбраният трети мандат Димитър Николов има зад гърба си 29 съветници. Втората политическа сила БСП има едва 5, а НФСБ и РБ - по 4. С трима души се представя регионалната партия СЕК, АБВ и ДПС имат по 2, а "Солидарност" и БДЦ - по 1. Пълно мнозинство има ГЕРБ и в общинските съвети в Созопол, Приморско, Царево и Малко Търново. В София партията на Генерала ще взима решения заедно с реформаторите. В Столичния общински съвет тя има 42.22% от местата за общински съветници, а РБ - 16.47%.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Без история и география за абитуриентите" четем на първа страница във в. "Монитор"
Наваксват с повече уроци в 10-и клас, по-малко физическо в начален етап
Историята отпада от задължителните часове в 11-и и 12-и клас. Това предвижда проект на нова наредба за учебния план. Задължителната подготовка изключва напълно и географията, която и в момента не се учи в последните два класа в професионалните гимназии.
Така учениците в последните два класа на гимназията няма да учат задължително история и география, а само ако изберат предметите като СИП или ЗИП или пък изучаването им е включено в избрания от тях профил. Липсата на история в 11-и и 12-и клас ще се компенсира с повече часове в 10-и - по 3,5 седмично, вместо по 2, както е в момента, обясни за „Монитор" зам.- министърът на образованието Ваня Кастрева.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„eMAG получи разрешение за покупката на Fashion Days", пише в. "Капитал Daily"
Един от най-големите електронни магазини в България, eMAG, получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да придобие сайта за продажба на дрехи и модни продукти Fashion Days. Решението на антимонополния регулатор по въпроса беше обявено в понеделник.
Сделката всъщност е част от стратегическа промяна на структурата на компаниите в региона, които имат общ собственик - базираният в ЮАР фонд за инвестиции в електронна търговия Naspers. В неговото портфолио влиза и онлайн аукционът OLX - наскоро ребрандираният бивш "Продавалник". Покупката на Fashion Days от eMAG беше обявена през май, когато придобиващата компания подаде документите за одобрението й от КЗК. Макар и да засяга двама от големите онлайн търговци в страната, тя не променя реално пазарната ситуация, защото те и досега са част от една група, в която влиза и трети такъв.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Лихвите по заемите за гражданите изненадващо се повишиха през септември", пише в. "Сега"
Неочакван ръст на лихвите по заемите за домакинства през септември отчете БНБ. За месец банките са увеличили средната лихва по жилищните заеми в лева от 5.61% на 5.72%, а по тези в евро - от 5.71% на 5.84%. Увеличение има и при ставката по потребителските кредити в левове - от 7.07% на 7.12%. Средната лихва по потребителските заеми в евро обаче спада от 10.87% на 10.72%. През септември лихвата по левовите заеми до 1 млн. евро също се покачва леко от 5.83% до 5.85%. Ставката по левовите кредити над 1 млн. евро расте от 4.81% до 5.74% за месец.
Данните са изненадващи на фона на непрекъснатия спад на лихвите от пролетта на тази година насам. Банките са свръхликвидни, а депозитите продължават да се увеличават. В последните месеци банките бяха принудени да предлагат на пазара кредитни продукти с облекчени условия, за да предизвикат интерес.
Прочети още от в. "Сега"

"Спъват бизнеса на чужденците у нас" пише в. „Труд"
Подготвените от външно министерство промени в Закона за чужденците създават условия за корупция и налагат допълнителна административна тежест за чуждите инвеститори. Това твърдят БТПП, икономическото министерство и Българската агенция за инвестиции.
Според новите текстове, за да бъдат регистрирани в Българската търговско- промошлена палата (БТПП) представителите на чужди фирми, те трябва да бъдат подложени на международно проучване на дейността, произхода на капиталите, доброто име и оборота.
Прочети още от в. „Труд"

"Край на роуминга в ЕС от 15 юни 2017 г.", четем във в. "Монитор"
От 30 април догодина таксата за обаждане пада до 0,05 евроцента за минута
Роуминг таксите за ползване на мобилни телефони в рамките на Европейския съюз падат от 15 юни 2017 година. Това стана ясно по време на гласуването в Европейския парламент в Страсбург на новия пакет за телекомуникации на испанския евродепутат от ЕНП Пилар дел Кастийо, съобщи БТА.
Според приетия текст таксите за роуминг за обаждане, изпращане на SMS и използване на интернет в чужбина в рамките на ЕС ще бъдат забранени от 15 юни 2017 г. Друг важен елемент в законодателния текст е, че от 30 април 2016 г. таксите за роуминг не може да надвишават 0,05 евроцента на минута за обаждания, 0,02 евроцента за SMS и 0,05 евроцента на мегабайт интернет. Гласуването е голяма победа за потребителите в Европа и жизненоважна стъпка към завършването на един от ключовите проекти на ЕС - единният цифров пазар. Освен отпадането на роумнига гласуваният регламент включва в един от членовете си принципа за мрежовата неутралност.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Референдумът включи тостера в далекопровода", пише в. „24 часа"
Както винаги, у нас победи инфантилното невежество
ПРЕЗИДЕНТЪТ Плевнелиев спокойно може да си отчете референдума като успех. Над 35 на сто активност и повече от 70 на сто "за" е сериозно подобрение в сравнение с референдума за атомната централа през 2013 г. (съответно 20 и 60 на сто).
Но пък инфантилната наивност на това начинание лъсна още в деня на вота, когато лоши хора блокираха сървърите на ЦИК и МВР. Ами ако в същото време по мрежата гласуваха хора от целия свят? Това щеше да е катастрофа!
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Дойде ли време за "Български поток"?", пише в. "Стандарт"
Да последваме примера на Германия, която не се страхува да защитава националните си интереси. Време е да се отмени заповедта на експремиера Орешарски за спиране на работата по газопровода.
Решителните действия на Русия в Сирия предизвикаха сериозната загриженост на турските власти. А инцидентът с нарушeното въздушно пространство на Турция от руски самолет стана причина за доста резки изявления на президента Реджеп Ердоган. "Русия трябва да е чувствителна по такива въпроси. Ние сме купувач номер 1 на природния й газ. Загубата на Турция би била сериозна за Русия. А при необходимост Турция може да купува природен газ от най-различни места", предупреди Ердоган. Турските власти пък подадоха иск срещу "Газпром" в Международен арбитражен съд заради цената на руския газ.
Прочети още от в. "Стандарт"