Зад борсовите брокери е една напрегната седмица, в която повечето загубиха много пари. Европейските инвеститори си задават въпроси как ще се държи борсата в петък - отново надолу или вече е време за възход? Най-вероятната тенденция днес е към затишие. Данните от САЩ и Япония не дават основания за прекален оптимизъм - коментира Handelsblatt.

Леко повишение в DAX беляза началото на днешната търговия. Последва спад и ново връщане нагоре. Час след откриването на Франкфуртската борса, в 10.00 часа местно време, индексът DAX е на ниво 6.666,71 или повишение 0.40% от началото на деня. Като цяло настроението, подхранвано от слабите данни от Токио, е изчаквателно. Анализатор във Франкфурт посочва, че в момента на борсата цари предпазливост и инвеститорите предпочитат да останат с кеш.

Водещите фактори за спада в курса на акциите са китайския срив, предупрежденията от Алан Гринспан, силната йена. Не на последно място големите търгувани обеми са признак за нарасналата несигурност. Все пак следобед с излизане на данните за индекса от Мичиган и потребителското настроение в САЩ може да се получи нов импулс.

В четвъртък в САЩ се чуваше все по-често фразата „панически разпродажби". Dow в началото на първи март загуби 200 пункта от значението си, след това обаче се възстанови поради изненадващо положителния индекс на бизнес покупките на ISM( Institute for Supply Management).

Това стимулира покупките, тъй като конюнктурата бе по-добра от очакваното. Но анализаторът Кларк Ингст счита, че коректурата още не се е състояла - за бичите пазари е свойствено и по-сериозен отстъпление от сегашното.

Акциите в Токио в петък затвориха слаби след данни за отрицателно - пък макар и слабо отрицателно - развитие на Wall Street и на европейските пазари. Инвеститорите бяха несигурни дали продажбите  на чуждестранните вложители ще продължат. При това засилването на йената подкопа ценните книжа на експортно - ориентираните предприятия. Nikkei-225 падна с 1,4%, по-широкият Topix смъкна 1,1%.

Nikkei загуби целия си напредък, регистриран от началото на годината. Дори добрите данни за вътрешната конюнктура не помогнаха. Безработица в Япония от само 4.0% изненада приятно местните макроикономисти, но не бе в състояние да спре опасенията, че световните разпродажби ще продължат. А и Китай е твърде близо.

Toyota Motor загуби 1,9%. Sony паднаха с 5,5%. Sanyo Electric смъкна 2,6%.

Този четвъртък не бе твърде благодатен за пазара на акции в Европа. Борсите затвориха със спад, макар и с известно повишение спрямо маркираните в средата на деня тенденции. DAX загуби 1,12%, Euro Stoxx 50 почти 1,4%. Британският FTSE 100 загуби 0,90%, френският CAC 40 1,05%.

Значителната корекция на китайския пазар и изненадващо слабите данни от икономиката на САЩ от началото на седмицата доведоха до значителни загуби на курса на акциите по целия свят. „Това бе зов за пробуждане. Сега всички се събуждаме с болки в главите", казва акционерен стратег от Париж. „Изведнъж рисковете на пазара на акции отново бяха осъзнати".

В Европа най-слабо сега се представя телекомуникационния бранш. Освен разочароващите резултати в Deutschhe Telekom, които не можеха да не се отразят на курса на ценните му книжа, слаби бяха резултатите на акциите на Telefonica в Испания и на France-Telecom в Париж. Зле се търгуват и акциите на застрахователните групи. Британските Aviva загубиха над 6%, решаващите за DAX ценни книжа на Allianz спаднаха с над 3%.