„Ами ако Брюксел се съгласи?" и е „обективен" в доклада си за България, пита „Дневник"

На фона на песимистичните очаквания за поредния доклад на Европейската комисия за реформите в правосъдието и вътрешния ред отново се чуват все същите коментари на институциите: отчетен е напредъкът ни, има още какво да се върши, но предпазна клауза няма да има, продължаваме напред. След предишния доклад премиерът Станишев отбеляза като най-голям успех фактът, че членството в ЕС все пак не беше отложено. Сега той призова Еврокомисията да огласи "обективен доклад". Ако Брюксел обаче вземе, че се вслуша в молбата му, докладът със сигурност би имал разтърсваща сила.

Продължаването напред се изразява в механично отмятане на законодателни промени и в състезание между институциите, по-точно между техните шефове, за присвояване на заслуги и отхвърляне на отговорности. И понеже говорим за напредъка на реформите в областта на правосъдието и вътрешния ред, струва си да се замислим защо извършеното през последните няколко години все не дава резултат. Ако то беше вършено с оглед на търсените последствия, а не като отчитане на очакваните от Брюксел действия (които би трябвало да са само средства за постигането на целите), днес щяхме да очакваме доклад, който да снеме наблюдението поне на един от шестте показателя, формулирани от Еврокомисията преди десет месеца.

След като години наред правителствата работят под външен натиск да реформират правораздаването и вътрешния ред и след като това все не се случва в необходимата степен, значи има причини, заради които властта явно си затваря очите.

И още - значи трябва да спрат общите приказки и да се бръкне с пръст в раната. Може да е фатално късно за оздравяването й, може да има непоправими неща, но от тях трябва да се извлекат поуки. Иначе властта, ако приемем идеалния вариант - че тя наистина иска да извърши реформите, но просто не успява, ще заприлича на зидар, който върху прогнили основи се мъчи да построи здрава сграда.

В изискванията на ЕС за България и Румъния в областта на правосъдието и вътрешния ред има една съществена разлика, която би трябвало да изяснява на всички за спецификата на българския преход. За Румъния Брюксел постави условие за справяне с корупцията във висшите ешелони на властта, за България заедно с корупцията неизменно върви и организираната престъпност. И доколкото основният инструмент за неутрализиране на организираната престъпност са две институции - МВР с неговите полицейски и специални служби и прокуратурата, властта отдавна трябваше да се заеме с безжалостен анализ на състоянието им. Вместо това управляващите заиграваха с възможността да назначават главния прокурор, а вътрешните министри употребяваха министерството си като бащиния. Независимо от провалите на подопечното им ведомство в неговите основни задължения, а именно пробив в организираната престъпност и неутрализиране на възникналите в мътните години на прехода групировки.

Това беше така, защото самите престъпни групи се родиха от хора на тоталитарните служби за сигурност.

Това е един от "непоправимите" феномени на българския преход. Потвърждават го оперативните справки на полицията от 90-те години. Всеки криминален репортер с десетинагодишна практика зад гърба си, ако отвори днес архива си с неизползваните (по обясними причини) оперативни справки за контрабандни канали и за всякакъв род престъпна дейност с икономически привкус от първите години на прехода, ще види как изминалите вече близо две десетилетия са потвърдили верността на старите полицейски доклади. Много от техните герои бяха застреляни, за други отскоро се правят плахи опити да бъдат осъдени за пране на пари. Въпросът е защо днес, а не тогава, когато подвизите им са били разкривани! И когато е било възможно доказателствата да издържат пред съда. А има и такива, които са легализирали престъпно спечелените пари и са се превърнали в излъскани контрагенти на всяка власт. Именно от закъснението с поне десетина години идва препятствието и пред най-волевото правителство да извърши пробив. А настоящето по силата на коалиционната си специфика е особено далече от подобна представа.

Фактът, че властта не иска да анализира причините, не само хвърля съмнение върху наличието на воля за пробив. Но и я прави неспособна да го извърши, дори ако под натиска на Брюксел се заформят подобни намерения. Защото анализът на причините ще я накара да признае, че секторът на специалните служби не само роди организираната престъпност, но и си остана най-нереформираният. И че никое правителство няма куража да го реформира. И още - че МВР е автономният остров на всеки вътрешен министър. Той, ако иска, ще работи за легитимната изпълнителна власт, ако не иска, ще стане храненик на онази сред икономическите вече (не просто криминални) групи, родени от същите недра, която го оцени най-високо. Примерите са красноречиви: правителството на Виденов трябваше да управлява с разделено на две МВР, част от което (НСС) работеше за легитимния премиер, друга част - за опонента му Луканов. И кабинетът безславно падна.

Правителството на Костов се видя принудено да управлява с вътрешен министър, влязъл в съперничество със самия премиер, в резултат на което Костов в един прекрасен ден получи два паралелни доклада за корупцията по високите етажи. Правителството на Станишев пък днес гледа срамежливо как анализатори спрягат вътрешния му министър за част от едно лоби срещу друго и как се редят гаф след гаф в битката за публичен имидж на стопанина на "6 септември" 29. Като историята за "предотвратяването на евентуалния нерегламентиран контакт" с президента Джордж Буш на гражданина от арабски произход, за когото се знаело, че се обучавал за снайперист и затова бил "профилактиран" чрез вкарване в ареста. (Къде точно се е обучавал профилактираният? Тайна. Колко време ще продължи разследването? Колкото е необходимо.

Участвала ли е "Сикрет сървис" в операцията? Без коментар.) Не се и съмняваме, че задържан има, но защо ли репортерите се усмихваха недвусмислено... То и за взрива пред "Труд" през 1998 имаше задържани, хем четирима, а пет години по-късно пред съда видяхме няколко зависими от дрогата (и най-вече от полицията) аутсайдери, за които се оказа, че в навечерието на атентата са се движели в компанията на тайни полицаи и служители на НСБОП! Щом е възможно подобни събития да се зараждат в уж интегрирани според конституцията в изпълнителната власт структури като МВР, тоест да се случват извън възможностите на правителствата и премиерите да научават истината за тези събития, значи секторът на "вътрешния ред и сигурността" е в окаяно състояние.

А точно от този сектор се чака реализация на волята на правителствата за справяне с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. И ако припомнихме любопитни детайли от миналото, то е, за да се припомни също колко лесно специалните служби и полицията, смятани за основен инструмент на всяка власт, могат да се превърнат или в дестабилизатор, или в безполезна за обществото сцена за театрални изпълнения. Ако управниците продължат да си затварят очите за тези неща, значи изобщо нямат намерения да променят статуквото.

"Сделката за сестрите в проект, Европа не дава кеш", информира „Труд"

Либия може да даде тайно пари на семействата на заразените със СПИН деца, за да се уреди проблемът с българските медици. София пък би могла да се откаже от либийския дълг, който с годините "падна" до около 50 млн. евро.

Това съобщиха на "Труд" арабски дипломатически източници. Те уточниха, че ЕС не е предложил пари кеш. Но Брюксел се ангажира да помогне за построяване на болница в Бенгази и да предостави медикаменти и апаратура за лечение на заразените.

Договаряната все още сделка предвижда финансови обезщетения, които да задоволят роднините на заразените деца, намаляване на смъртната присъда на доживотен затвор и преместване на медиците да излежават присъдата си в родината, съобщи "Ал Джазира".

Идрис Лага, шеф на асоциацията на заразените деца в Бенгази, съобщи в предаването, че тяхното искане за 10 млн. евро на дете все още е въпрос на преговори с Брюксел. Възможен бил обаче компромис. Според Лага новината няма да бъде оповестена днес, а в близките дни.

„Таралежи по пистата на ГЕРБ", коментира „Стандарт"

Какво е необходимо, за да не се скарат 10-ина представители на старата десница, попаднали на едно място? За повечето българи гатанката е без отговор. Поне така бе до вчера, когато Новото време събра политици от още 6 партии, за да обсъждат общи мисли и действия за местния вот наесен. Домакинът Емил Кошлуков обаче тактически не дойде на срещата на принципа "и сам таралежът е таралеж", а със зам.-председателката на партията Юлияна Дончева.

И даже Иван Сотиров от СДС и Вили Лилков от ДСБ не си казаха кой какво мисли за лидера на другия

Обаче нововремци, ВМРО, "Гергьовден", ССД, ЗНС, сините и хората на Иван Костов ще се виждат всяка седмица. Следващия път домакини ще са войводите на Красимир Каракачанов, а и нищо чудно Дончева да не успее да присъства на сбирката. И тогава? Какво ще стане с идеята десните бавно, деликатно, предпазливо, стъпчица по стъпчица да стигнат да общи кандидати за кметове и общински съветници? А по-нататък - и до такъв брой депутати в следващия парламент, който да предостави коалиционно мнозинство на ГЕРБ и Бойко Борисов за общо управление.

Цел, толкова далечна, че чак изглежда като мираж

За съжаление обаче и по-близките задачи на "седморката на Емо" напомнят тест по висша математика.

Не защото стремежът да се обедини дясното не си струва и доста по-големи усилия от "да потърсим това, което ни събира, не което ни разделя". Даже, ако се съди по официалните изказвания на всички политически сили у нас, такава е мечтата им от много години насам - за да има силна левица, трябва да има силна десница, е рефрен и на БСП.

В същия момент обаче, в който Кошлуков и сие обсъждат спешно зад какви общи промени в закона за местните избори да застанат (те трябва да влязат в пленарна зала до 20 дни) синият лидер в оставка Петър Стоянов зове от Велико Търново - Костов да се оттегли, той иска да вземе СДС на абордаж, който е решил да хвърли сините на врата на Бойко Борисов, убива партията.

Нищо ново, но нажежаващо старите конфликти, заради които синьото у нас е бутиков политически десен.

Вярно е, че таралежите, съзнателно или не, играят ролята на патица на Бойко Борисов вдясно. Те на практика се опитват да изпълнят изискването му, формулирано атрактивно преди доста време -никой не иска да ходи в къща в която има постоянни скандали. Успее ли инициативата на нововремци, ГЕРБ ще има алтернатива при избора на коалиционен партньор във властта. С особена сила взаимният интерес е валиден за местния вот - защото никой кмет не може да си свърши работата и при най-добри намерения без съмишленици в общинския съвет. Борисов научи перфектно този урок на "Московска" 33 и най-вероятно ще оцени по достойнство опита да му поднесат сдобрен десен отбор на тепсия.

Има обаче и огромен риск - дясната стомна пак да се счупи, преди още да са залепени парчетата и старите пукнатини. Хипотеза с голям процент вероятност, която кара анализаторите отсега да възприемат всеки опит за синхрон вдясно като примка на шията на ГЕРБерите и лидера им.

Истината е обаче, че десните не могат дори да одраскат

Бойко Борисов и хората му, ако продължат собствената си агония. Той си е казал какво мисли за къщите, домакините и гостите в тях. Ако вдясно има шумни колибари, Борисов или ще си смени квартала и съседите, или ще се погрижи те да станат по-тихи.

Въпросът е кой ще тича на успоредната писта до кандидатите на ГЕРБ в надпреварата за местния вот. Защото от това ще зависи и кой с кого ще се поздравява на финала.

Особено като се има предвид, че "честито" и "наздраве" ще си казват тези, които ще разпределят милиони от еврофондовете по общини, градове, села и паланки.

"Властта с "Еърбъс" e водещото заглавие на „Труд"

Правителственият "Авиоотряд 28" да мине към Военновъздушните сили и да се купи нов 100-местен "Еърбъс А-319" за нуждите на държавните ръководители.

Това предлага международна консултантска компания, наета от кабинета да пише стратегия за развитието на "Авиоотряд 28", научи "Труд" от правителствени източници.

От военното министерство потвърдиха, че има такава идея, но те я отхвърлили, защото издръжката на ВИП отряда излизала скъпо.

Базовата цена, без екстрите, на А-319 е около 45 млн. долара. Той можел да се вземе на лизинг за 10-15 години. Авиоотрядът има нужда от такъв самолет и от още един - с 50 места, каза пред "Труд" шефът му Ангел Узунов.

Междувременно вчера Гражданската въздухоплавателна администрация отне лицензите на 4 товарни авиокомпании. Без разрешително остават "Ер София", "Брайт авиейшън", "Скорпион ер" и "Вега ер". С решението се приземяват завинаги 23 самолета Ан-12.

„Фермерите предлагат житото двойно по-скъпо" е водещото заглавие на „Дневник"

Двойно по-висока изкупна цена на пшеницата в сравнение с миналата година поискаха зърнопроизводителите в началото на жътвата. Фермерите в четвъртък обявиха, че като компенсация за слабите си добиви няма да допуснат търговията да падне под 300 лв. за тон. През юли миналата година, веднага след края на прибирането на реколтата, житото се изкупуваше по 145-150 лв. Според търговците и хлебопроизводителите обаче исканите 300 лв. са нереална цена и ако фермерите не отстъпят, много скоро пазарът ще блокира. Стопроцентното увеличение, за което настояват българските земеделци, надхвърля тренда на световните борси, на които зърното поскъпна с 69%.

Оптимистичните прогнози на производителите за скок на цените се подклаждат от активната търговия с ечемика, която тръгна от няколко дни в цялата страна. Първите реализирани сделки в Добричко и Варненско са по 300 лв. на тон, в Южна България достигат до 330 лв. с ДДС, съобщи председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. В различните региони цените варират от 290 до 330 лв. в зависимост от качеството и тъй като са съизмерими със световните, експертите очакват много скоро ечемикът да бъде изкупен. Част от него ще бъде изнесена, а останалата ще отиде за пивоварните, които са започнали да попълват запасите си, обясни Аврамов.

"Няма да продаваме пшеницата от нова реколта под 300 лева начална цена", каза и председателят на Съюза на добруджанските зърнопроизводители Кирил Жендов на открития ден на Добруджанския земеделски институт. И се обоснова с факта, че след като разходите за производството на пшеница са с 10-20% по-високи от тези при ечемика, не е реално тя да се продава по-евтино. Прогнозата на Жендов е, че в началото на следващата година тон хлебно зърно ще стигне 350 лв. продажна цена.

Фермерите от Добруджа обосновават исканията си за високи цени и с очакваната слаба реколта в останалите държави от Черноморския регион - Украйна, Румъния и Русия. Преди дни Украйна забрани износа на пшеница до края на август, което също донесе напрежение на пазара. Според Иван Павлов, крупен зърнопроизводител от Добричко, пшеницата със сигурност ще се търгува по 300-320 лв., защото и качеството тази година е високо.

Търговците обаче оспориха сравнението между пшеницата и ечемика. Търсенето на ечемик за производство на биогорива покачи осезателно международните цени и това е една от причините за поскъпването му и в България, обясни Радослав Иванов, председател на асоциацията на търговците на зърно. Той обаче е категоричен, че при сегашните нива на международните цени на пшеницата нито един търговец няма да предложи 300 лв. за тон, тъй като на това ниво не може да осъществи износ.

Цената на пшеницата на вътрешния пазар в момента е по-висока от стойността й на международните борси, каза и заместник-директорът на института по пшеницата Николай Ценов. Според него цена от 300 лева би означавало българското жито да е същото като най-висшия клас американска пшеница, която се внася като подобрител от някои европейски държави, а то не е с тези качества.

"Цена от 300 лв. за тон е абсолютно нереална, тъй като прогнозите на министерството на земеделието сочат, че на места добивите са сравнително високи и не се очаква дефицит на зърно", коментира и Георги Попов, председател на асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. Преди ден агроминистърът обясни, че в някои региони се прибират по 300-450 кг от дка, което е над очакванията. Въпреки загубите от сушата средните добиви в страната ще са от 200 до 270 килограма. Това означава, че реколтата може да достигне 2.5-2.7 млн. тона и вътрешният баланс няма да бъде застрашен. Годишно за потребностите на страната са необходими 2.1 млн. тона.

Според Попов, ако все пак цената стигне 300 лв. за тон, хлябът би трябвало да поскъпне с 50% до 1.44 лв. за килограм. В момента цените са от 70 ст. до 1 лв.

Мелничарите се въздържаха от коментари, но според тях европейският пазар ще регулира движението в цените и едва ли ще има сериозно поскъпване. Следващата седмица те ще се съберат на извънредно заседание, ще анализират данните от жътвата до момента и ще начертаят бъдещата си ценова стратегия.

По данни на министерството на земеделието преходният остатък от миналогодишната реколта е 200 хил. тона. Заради истерията на пазара офертите продава при старото жито също скочиха от 240 на 300 лв. за тон, но няма търсене на тези нива. В края на юни, когато жътвата ще приключи, консултативният съвет по зърното ще заседава, за да се опита да сближи позициите на производители и търговци, съобщиха експерти.

„Наглеждайте си парцелите", съветва изданието

Географската информационна система, която обработва и поддържа базата данни на земеделските парцели, не е притежание на държавата, т.е. на министерството на земеделието, а се държи от частната фирма "Ленд дейта център", разработила системата през 2005 г. Софтуерът обработва първичните данни от ортофотоснимките на земеделските имоти и е приложната програма към Системата за идентификация на земеделските парцели (СИЗП), която е свързана с общата Интегрирана система за администрация и контрол (ИСАК) на разплащателната агенция. За разлика от системата за земеделските парцели в министерството на Нихат Кабил ИСАК е притежание на разплащателната агенция, като кодът е продаден от авторите, консорциум от фирми, които спечелиха търг, финансиран по програма ФАР.

По техническото задание на системата Министерският съвет е възложил на земеделското министерство да притежава налична векторна карта на земеделските имоти, въз основа на която в бъдеще ще се правят различни пазарни и агростатистически анализи, необходими за работата на вемоството.

Данните са от национална значимост, поверителни са и при фалит на външната компания министерството може да последва съдбата на здравната каса, която преди години изгоря с милиони левове именно защото създателят на продукта, компанията "Аремис софт", изпадна в несъстоятелност, а касата не притежаваше програмния код на софтуера (source code). За това е сигнализирал шефът на отдел "Информационно обслужване" в министерството на земеделието Александър Масларски през април т.г. с докладна записка до колегите си от "Обществени поръчки".

Поводът за това становище е било искането на дирекцията "Земеделие и гори" да се изгради допълнителен модул към системата, който не бил предвиден при създаването й преди две години. Искането е да не се минава през открита обществена поръчка, тъй като законът позволява да се запази авторското право на "Ленд дейта център". Този мотив обаче е заблуждаващ, защото при сключването на договора през 2005 г. министерството е допуснало собственик на тази система да остане външната фирма, а не държавата. Фактът, че ведомството не притежава програмния код, го обвързва да работи единствено с "Ленд дейта център", срещу което е възразил и Масларски. Той е предложил министерството да придобие кода за софтуера и по този начин държавата да не е зависима от една фирма и за допълнителните доработки да се възлагат открити обществени поръчки. В противен случай заради практически наложения монопол на компанията има опасност министерството да плати нереално високи цени за новия модул. През 2005 г. системата е изработена за 900 хил. лв., а неясно по какви изчисления поисканите за допълнителния продукт пари са около 400 хил. лв. В договора за изработването на софтуера през 2005 г. министерството е получило само изключителните права да ползва този продукт, вместо да притежава и програмния код, както е направено при създаването на Интегрираната система за администрация и контрол (ИСАК). "В подобни договори съществува изрична клауза, че разработеният продукт трябва да бъде напълно независим от изпълнителя и да гарантира по-нататъшното му разширение независимо от разработчика", обяснява в становището си Александър Масларски. Според него при така подписания договор съществува риск министерството да изпадне в пълна зависимост и препоръчва да се преговаря с "Ленд дейта център" за придобиване на кода.

В сигнал до "Дневник" шефът на "Информационно обслужване" съобщава, че заради становището си е бил охулен и заплашван лично от Нихат Кабил, а в началото на юни без мотивирано решение трудовият му договор е прекратен. Започнали и целенасочени проверки срещу цялата дирекция "Информационно и комуникационно обслужване". Пред представител на вестника министърът отрече да е отправял заплахи срещу уволнения служител. "Бях възмутен от тона на докладната записка на подчинения Масларски, който обиждаше своите колеги", обясни той. В докладната на експерта, с която "Дневник" разполага, няма обидни реплики спрямо колегите му. Той е изразил изненадата си как може експерти от други дирекции в министерството, които нямат квалификация за информационни технологии, да се произнасят по изразеното от него становище за подписания през 2005 г. договор с "Ленд дейта център".

"Той да се благодари, че не го уволних, а прекратих трудовия му договор" заяви още Кабил, според когото докладната на Масларски стопирала процеса по разширяването на системата, което заплашвало по-нататъшната работа на разплащателната агенция. Министърът не пожела да коментира наистина ли договорът на практика обвързва министерството само с тази фирма. Експерти от Българската асоциация за информационни технологии коментираха, че е логично ведомството да бъде собственик на тази система, защото тя е от национална значимост и подлежи на доработка.

Според съветниците н Кабил обаче държавните интереси били защитени, тъй като компанията изпълнител грантирала защитата на данните. Любомир Радев, който пряко е отговарял при разработката на техническото задание през 2005 г., обясни, че министерството не е искало да купи програмния код, тъй като това е обвързано с допълнителни плащания. За да се поддържа тази система, трябвало да се назначат и нови експерти, което ведомството не можело да си позволи при наличния щат.

„Темида отново взе "Тракия" на мушка", четем в „Стандарт"

Полицаи са иззели от строителното министерство всички документи по договора за концесия на магистрала "Тракия", научи "Стандарт" от източници в прокуратурата. Прибрани са договорът с българо-португалския консорциум "Магистрала Тракия" АД и анексът към него. Съдържанието и на двата документа

все още се пази в тайна от обществото. Въпреки многократните уверения на строителния министър Асен Гагаузов, че анексът ще бъде публикуван в интернет страницата на ведомството.

Магистратите са започнали проверка по законността на сделката още на 23 май. Преписката, която в момента е в МВР, е заведена с номер 1850 в столичната Градска прокуратура с наблюдаващ Веско Найденов. Ще бъде заведено дело, ако бъдат открити закононарушения. Договорът бе подписан с португалците по време на кабинета "Сакскобургготски" от тогавашния строителен министър Валентин Церовски. Анексa пък парафира приемникът му от БСП Асен Гагаузов.

Докато тече проверката, влизането в сила на концесията вероятно отново ще бъде замразено. Португалците вече се оплакаха, че сделката се бави твърде дълго.

Няколко са спорните моменти в договора, заради които той може да бъде обжалван в съда. Като погазване на закона могат да се приемат държавните гаранции. Кабинетът обеща да ги премахне. Въпреки това в анекса, подписан на 26 април, е записано, че държавата ще компенсира чуждите фирми при трафик, по-малък от 13 000 коли в денонощие. Освен това данъкоплатците ще вадят от джоба си и пари за преминаване на камиони над 12 тона по пътя между София и Бургас. Страната ни се задължава да плати и банковите кредити за строителство на португалците при евентуален фалит на концесионера.

Че отклонените суми от бюджета ще влязат изцяло в частни ръце, навежда и предложението на строителното министерство държавната фирма "Техноекспортстрой" да бъде извадена от списъка

на забранените за приватизация фирми. Компанията притежава 24% от концесията на аутобана. Освен това не е ясно дали и кога концесионерът ще плати такси на страната ни за стопанисването на магистралата. Чуждите фирми ще доизградят пътя, след което дружеството ще обяви банкрут, предупредиха още преди година запознати с уговорките за "Тракия".

Сделката е атакувана в Брюксел и от Бойко Борисов. Между 61 и 278 млн. евро ще загуби държавата, за да гарантира печалби на португалците, се твърди в жалбата на Генерала до Европейската комисия. През юни 2005 г. неизгодният за страната ни договор бе атакуван в съда и от заместник главния прокурора Митьо Марков. Искането бе сделката да се обяви за нищожна, тъй като решението на кабинета за стопанисване на аутобана от консорциума "Магистрала Тракия" АД е взето без търг или конкурс. ВАС тогава отхвърли протеста, но подчерта, че не се произнася относно законността на сделката. През април 2006 г. жалба в Софийски градски съд бе внесена и от името на частни собственици на земи, включени в концесията, и партия Новото време.

"Парното в София поскъпва със стотинки", информира "Труд"

Топлата вода и парното в София ще поскъпнат от 1 август едва с 0,26%, вместо с 4%, както поиска "Топлофикация". Това предвиждат експерти на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в доклад за промените в цените на топлоенергията. Документът ще бъде разгледан от комисията на открито заседание на 26 юни.

За да ограничат поскъпването до незабележимите 19 ст. на мегаватчас, експертите са орязали исканията на "Топлофикация София" с над 17 млн. лева. Парите за ремонти например са намалени наполовина - от 8,964 на 4,424 млн. лева. Мотивът е, че през 2006 г. са похарчени реално по-малко - 4,322 млн. лв.

"Топлофикация" поискала да й признаят 15% разходи за данъци. Експертите на комисията обаче й напомнили, че корпоративният данък у нас е само 10%.

Според тях столичната "Топлофикация" е в добро финансово състояние, макар че е завършила м.г. с най-голямата загуба в бранша - 10,510 млн. лева.

„Парното и топлата вода поскъпват", съобщава „Новинар"

Средно с 0,35 на сто да се увеличи цената на топлоенергията за топлофицираните градове в страната от 1 август, предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Ако регулаторът приеме проекта за нови цени в София, парното и топлата вода ще поскъпнат с 0,26% и топлоенергията ще струва 60,41 лв. на мвтч без ДДС вместо сегашните 60,25 лв. Предлаганото увеличение е минимално за сметка на по-голямото поскъпване на тока, получен при комбинирано производство с топлоенергия, обясниха от ДКЕВР. Средната продажна цена на електроенергията да бъде 109,80 лв. на мвтч предлагат експертите. Сега тя е около 80-85 лв. на мвтч. На 26 юни комисията ще обсъди на открито заседание доклада с проектоцените.

Комисарите предлагат топлоенергията в Пловдив да струва 68,87 лв. вместо 66,91 лв. Във Варна цената на 1 мвтч се промени от 71,29 лв. на 72,50 лв. , а в Бургас от 65,36 лв. на 70, 38 лв. за мгвч. Затова пък за "Топлофикация" Сливен, която е на въглища, ДКЕВР предлага топлинната енергия да поевтинее от 85,17 лв. на 65,69 лв., а в Плевен от 65,64 лв . на 63,46 лв.

Причината за актуализацията на цените е поскъпването на природния газ с 8%.

Междувременно "Топлофикация София" обяви, че приема днес от 9 до 11 часа абонати и граждани в най-старата ТЕЦ София, който произвежда 40% от топлоенергията за столичани и в ТЕЦ София-изток.

„Двоен скок на тока" е водещото заглавие на „Стандарт"

Токът ще поскъпне двойно, ако се наложи спешен внос през зимата. Това става ясно от разчетите на НЕК за енергийния баланс на страната. Там са посочени два възможни сценария. Най-лошият е мощностите в страната да не стигнат. За да се избегне режим, ще трябва да купуваме от Румъния. Кризата у нас обаче ще вдигне спекулативно цената в целия регион. Сега енергийните борси продават по 82-90 евро за мвтч. За нас обаче ще е по-скъпо, защото трябва да купим без предварителна заявка, твърдят експерти. Така до крайния потребител киловатът ще стигне по 30 ст. вместо по 15. Политици и експерти обаче са единодушни, че няма да допуснат този апокалиптичен вариант. Затова ще се търсят начини за ограничаване на износа на ток и удължаване работата на блоковете в "Марица-изток".

До 30 стотинки за киловатчас ток може да плащат българите през зимата. Двойно поскъпване ще има, ако се наложи внос на електроенергия, за да се избегне режим в страната. В момента НЕК продава тока на Енергото за около 61 лв. на мвтч. В същото време на свободния пазар се търгува средно по 120 лв.

Ситуацията ще бъде много черна, ако се стигне до внос, коментира шефът на НЕК Любомир Велков. Първо, защото трудно можем да намерим свободни количества. И второ, защото ще доведе до значително покачване на цените на електроенергията. На последните търгове в Македония за следващата година цените са между 82-90 евро за мвтч. Ако НЕК купува ток за 18 ст. за квтч, то със сигурност абонатите ще плащат поне 30 ст. Защото в тази цена ще влязат разходите на НЕК, таксите за пренос на системния оператор, печалбата на тримата собственици на Eнергото.

Разбира се, тарифите са в ръцете на държавния енергиен регулатор. Единият вариант е комисията "Шушулов" да допусне шоковите цени и за бита и фирмите. Другият е да не допусне значителен скок за домакинствата, но да компенсира с цените за фирмите. Но те ще начислят поскъпването в цените на всички стоки и услуги. В крайна сметка и двата варианта ще рефлектират върху икономическата стабилност на страната. Нищо чудно да се стигне до хиперинфлация и отново да си припомним Виденовата зима.

Кризата ще ни се размине, ако зимата е топла и немодернизираните блокове на ТЕЦ "Марица-изток" 2 и 3 продължат да работят. Ако има достатъчно вода в язовирите и вецовете работят, през март дори ще може да изнесем електричество. Прогнозите са, че ще ни остава по 63 гигаватчаса дневно.

"Пироговци искат 8 млн. лв. от държавата за заплати", четем в „Дума"

Лекарите да получават 1600 лева, сестрите - 800 лева, а санитарите - 400 лева, настояват протестиращите

Осем милиона лева трябва да отпусне държавата на "Пирогов" за заплати от 1 юли до края на годината, ако се удовлетворят исканията на медиците за увеличаване на възнагражденията. Това обявиха членовете на стачния комитет на "Пирогов" вчера. Според протестиращите лекарите трябва да получават 1600 лева, сестрите - 800 лева, а санитарите - 400 лева.

Здравните работници настояват "Пирогов" да получи финансиране като това на болниците "Лозенец" и ВМА, т.е. - от бюджета и по клинични пътеки. Лекарите искат още държавният бюджет да поеме всички направени разходи по лечението на пациентите, както и лечебното заведение да получава средства и по линия на провежданата учебна дейност в него.

Според представителите на стачния комитет болницата трябва да получава финансиране и от страна на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Това се налагало заради 24-часовата готовност за поемане на спешни случаи и заради това, че при големи трагедии, подобни на инцидента в мина "Ораново" и на катастрофата край Бяла, пострадалите се водят в "Пирогов". Освен всичко това според лекарите от института трябва да продължат да получават средства и по клиничните пътеки от НЗОК. От стачния комитет са категорични, че ако протестът завърши без резултат, всички лекари ще напуснат болницата и в нея ще останат на работа само началниците на клиниките и борда на директорите.

Стачният комитет възнамерява да създаде и общонационален комитет от известни личности в подкрепа на "Пирогов". Засега само кметът на София Бойко Борисов е дал съгласието си комитета да бъде под негов патронаж. Такова предложение е отправено и до президента Георги Първанов. Срещата с него обаче е насрочена за след месец.

Протестиращите приеха вчера и декларация до премиера, председателя на НС, министъра на здравеопазването и шефа на парламентарната комисия по здравеопазване. Работещите в спешния институт участваха в митинг-шествие по бул. "Витоша", "Дондуков" и "Цар Освободител" и ще стигне до Народното събрание.

Арбитраж решава как ще се работи при стачка

Арбитражна комисия, назначена от директора на Националния институт за помирение и арбитраж (НИПА) Кирил Александров, започна да разглежда колективен трудов спор в МБАЛСМ "Н.И. Пирогов" за определяне на минимално необходимите дейности по време на стачка. Това са дейности, чието неизпълнение или спиране може да създаде опасност за живота и здравето на гражданите, нуждаещи се от спешна помощ.

Постигане на споразумение между работодател и работещи по тези дейности е изискване на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. Когато двете страни не успеят сами да постигнат такова споразумение, законът дава възможност на всяка от тях да се обърне към НИПА и да поиска въпроса да бъде решен от едноличен арбитър или арбитражна комисия. Арбитражът се провежда по искане на изпълнителния директор на болницата доц. д-р Спас Спасков. Комисия ще разгледа и реши колективния трудов спор в 7-дневен срок.

Гайдарски забранил на "Бърза помощ" да кара пациенти в института?

От седмица има негласна заповед от министър Радослав Гайдарски до скандалния шеф на столичната "Бърза помощ" Георги Гелев да не се изпращат пациенти към института "Пирогов". Това обяви вчера проф. Милан Миланов, който работи в болницата. Миланов бе категоричен, че целта е да се докаже, че "Пирогов" няма капацитета и възможностите да приема и лекува болни. Тези действия са незаконни и се извършват, въпреки че медиците от "Пирогов" още в началото обявиха, че всички спешно болни ще се приемат и лекуват в здравното заведение, каза още Миланов.

Според него участието на определени политици вчера в подкрепа на протеста са "тотален гьонсурат". Само преди няколко месеца тези хора гласуваха срещу нас в парламента, как сега ни подкрепят, допълни лекарят. Вчера при протестиращите бяха Антония Първанова, Атанас Щерев и Иван Колчаков.

„Англия се отваря за българи и румънци", извежда на първа страница „Новинар"

Британското правителство ще преразгледа политиката си на ограничения за българи и румънци, желаещи да работят в страната. Това съобщи вчера вътрешното министерство в Лондон, цитирано от Ройтерс.

Според в. "Таймс" властите ще обмислят облекчаване или отменяне на квотите за работници от двете държави, присъединили се към ЕС през януари 2007 г. Великобритания и Ирландия осигуриха пълен достъп до пазара си на труда за гражданите на десетте страни, които влязоха през 2004 г., но въведоха ограничения за България и Румъния.

Нов форум за въздействието на миграцията, който ще консултира кабинета по въпросите на влиянието на този процес върху обществените услуги и общините, ще разгледа ситуацията през септември и ще докладва на министрите, които може да вземат решение до края на годината.

В момента броят на нискоквалифицираните работници от България и Румъния, които могат да се трудят във Великобритания, е фиксиран на 19 750 души и те имат право да работят само в хранително-вкусовата промишленост и земеделието, припомня "Таймс". Освен това в страната се допускат

висококвалифицирани работници, студенти и такива със специални умения, за чиято работа няма подходящи кандидати сред самите британци.

В документ на МВР се предлага създаването на регионални списъци за недостига на работна ръка с цел да бъдат окуражени мигрантите да се насочат към тези региони.

"Таймс" отбелязва, че властите са били подложени на натиск от страна на Националния фермерски съюз (НФС) за облекчаване на квотите, за да се позволи на повече мигранти да работят като берачи. По данни на НФС броят на гражданите на Полша, Словения, Словакия, Унгария, Чехия, Естония, Литва и Латвия, желаещи да работят в британското земеделие, е намалял, пише вестникът.

Само 8000 българи и румънци са отишли да се трудят на Острова през първите три месеца на т.г. Организацията "Мигрейшънуоч", която лобира за ограничаване на миграцията, предричаше, че 180 хил. жители на двете балкански страни ще нахлуят във Великобритания през 2007 г., припомнят медиите.

„Лондон обмисля да отвори трудовия си пазар за българи", информира „Дневник"

Великобритания обмисля да премахне ограниченията за достъп до трудовия си пазар за българи и румънци или поне силно да ги облекчи. Това съобщи британският в. "Таймс", като се позова на правителствен източник. Решението за отпадането на ограниченията може да бъде взето до края на годината.

Британското вътрешно министерство представи на кабинета доклад за пристигналите в страната българи и румънци и вида на работата, която извършват. В зависимост от анализа ще бъде взето решение дали ограниченията да бъдат вдигнати изцяло, или да бъдат увеличени квотите и след това положението ще се анализира наново.

Преди влизането на Румъния и България в ЕС Великобритания и Ирландия решиха да въведат частични ограничения за работници от двете страни, което предизвика силно недоволство. Причината е, че подобна мярка не беше предприета спрямо 10-те държави, които бяха приети в ЕС през 2004 г. Лондон фиксира на 19 750 души квотата за нискоквалифицирани българи и румънци, които могат да работят само в земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Мотивът, с който беше оправдано това решение, е, че напливът на имигранти от новоприетите 10 страни е бил много по-голям от очакваното. Според предварителните прогнози Великобритания очакваше всяка година на нейна територия да пристигат 15 хил. души. Само за две години след приемането на десетте от Централна и Източна Европа обаче броят на имигрантите от тези страни достигна 600 хил.

Междувременно отново вчера се проведе първото заседание на новосъздадения британски Форум за миграцията, в който влизат експерти от местната власт, полицията, здравния и образователния сектор, бизнеса, профсъюзите и правителството. В специално изготвения от тях доклад е отразено влиянието на имигрантите върху всички сектори на британската икономика. На базата на документа се предвижда до края на 2007 г. да бъде въведена точкова система за оценяване на имигрантите, които идват от страни извън ЕС.

„Погват руснаци за пране на пари", информира „Стандарт"

Наши и чужди магистрати ще проверяват инвеститорите на Пампорово

Няма разпореждане да се прави проверка на обекти в Пампорово, заяви окръжният прокурор на Смолян Димчо Георгиев. Той заяви, че не знае в курорта да има обекти, които се строят от руснаци. В края на септември 2006 г. зам. главният прокурор Христо Манчев и МВР шефът Румен Петков обявиха, че ще се прави проверка за произхода на средствата, които са инвестирани в туристическия бизнес.

Магистрати проверяват произхода на руските капитали, с които са вдигнати няколко хотела в курорта Пампорово през последните години. Това съобщи зам. апелативният прокурор на Пловдив Румен Боев по време на международен семинар на тема "Разкриване на престъпни организации чрез проследяване на паричните потоци". Проверката за пране на пари ще е международна, допълни Боев. Той обаче не назова кои са бизнесмените и хотелите, които се гледат под лупа. Американските служби са засекли група българи, които са изпирали пари в САЩ. Впоследствие тези средства били върнати в България и вложени в строителството на хотели по Черноморието, съобщи лекторът на семинара Джеймс Спрингър от финансовото министерство във Вашингтон. Благодарение на доброто взаимодействие между американските и българските органи по искане на комисията "Петканов" вече е наложен запор над тези хотели, обясни Спрингър.

За апетити от страна на руски инвеститори на Пампорово се говори от около две години. Официалните данни за това, кой точно строи в курорта, са твърде оскъдни. Единствено "Студенец 2001" обяви през май 2004 г., че започва мащабен градеж на комплекс с над 1000 легла. Тогава представители на акционерното дружество заявиха, че то е основано от българи и руснаци. Негови представители бяха Антон Королев и Дмитрий Подколзин, който бил собственик и директор на московска банка. Хиперкомплексът с мащаби на малко градче все още се строи, въпреки че трябваше да отвори врати за първите си гости миналата Коледа. Руски пари били насочени и към няколко атрактивни селца в региона, най-вече Стойките и Момчиловци. Там цените на терените достигат над 100 евро за кв. м в регулация. В Стойките вече са изкупени над 200 дка земи, но официалната инвестиция с руски пари е на българин, който от 20 години живее в Москва. Той строи комплекс със 157 апартамента. Заявка за голямо вилно селище е направила и руска бизнес дама. Повечето от хотелите, които се строят в Стойките, вече са с разпродадени апартаменти.