България влиза в Европейския съюз с най-ниските цени на основните хранителни стоки и в това отношение ще бъде най-евтината страна сред държавите от Общността.

Факт е, че очакваното повишаване на жизнения стандарт и влизането ни в общия пазар ще води към по-високи цени, обясняват икономистите. Но това ще става постепенно, категоричен е дългогодишният управител на БНБ Светослав Гаврийски, цитиран от в. Янтра днес, според когото нищо не може да се промени автоматично ­ нито цените, нито заплатите.

Шоковото поскъпване на цените е нещо, което няма да се случи, казват експертите, които прогнозират поскъпването на цените през следващата година да бъде по-слабо от това през следващите няколко години.

Основните хранителни стоки у нас обаче неминуемо ще поскъпнат.

След Нова година хлябът или ще запази сегашната си цена, или ще поскъпне много, заявява Петър Караиванов, шеф на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите, цитиран от регионалната медия.

"Ако държавата контролира стриктно процеса, сегашните нива на хляба ще се задържат, коментира той. Ако обаче се допусне спекула на пазара и черноборсаджийство, цената много ще скочи."

Нормално е да се увеличи с малко или да се движи между 1­1,10 лв. за килограм, ако се запазят сегашните цени на зърното и на брашното, коментира още Караиванов.

Сред хлебопроизводителите например вървят слухове, че част от търговците на зърно държат пшеницата на склад и след 1 януари ще я пуснат на европейски цени.

Песимисти пък прогнозират, че хлябът може да стигне цена до 1,40 лв./килограм.