Параходство "Български морски флот" АД ще бъде приватизарано чрез публично оповестен конкурс в два етапа, стана ясно днес при публичното оповестяване на Стратегията за приватизацията на БМФ.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев заяви, че се надява до края на годината да бъде избран инвеститор за параходството, като сделката ще бъде финализирана догодина. Преди това Стратегията за приватизацията на Параходство "Български морски флот" ЕАД ще бъде внесена за одобрение в Народното събрание, което ще стане в четвъртък. След като това стане ще започне приватизационната процедура.

Специфичният характер на дейност на дружеството и значението му за националната сигурност налагат поставянето на предварителни квалификационни изисквания към кандидатите за приватизацията му, съобщи председателят на Агенцията за приватизацията Тодор Николов.

Основната цел според министъра на транспорта Петър Мутафчиев е да се запази предмета на дейност на дружеството, постигане на оптимален баланс между цената от продажбата и инвестициите, увеличаване на общия тонаж и намаляване на средната възраст на корабите и повишаване на доходите и квалификацията на плавателния състав на морския ни флот.

БМФ разполага със 71 кораба. За миналата година печалбата на Параходството е над 22 млн. лева. В сравнение с 2004 и 2005 г. тази сума е намаляла, което се дължи на спада на броя на превозите и ремонта на старите кораби.

Министър Петър Мутафчиев обясни, че БМФ се продава, въпреки че е на печалба, защото в това си състояние дружеството може да се развива в близките 5-6 години, но правителството се стреми да гарантира по-дългосрочното му развитие и неговата конкурентноспособност, за което е необходим външен инвеститор.

За приватизация ще бъдат предложени 70% от капитала на "Параходство Български морски флот" ЕАД. Покупната цена на продаваните акции трябва да бъде оферирана и заплатена в лева или в евро. Няма да се допуска заплащане с непарични платежни средства.

Останалите 30% от капитала на БМФ ще бъдат предложени на купувача на мажоритарния пакет не по-рано от 5 г. и не по-късно от 6 г. след прехвърляне на собствеността върху продадените акции.

В изложението си Мутафчиев поясни и защо продажбата не се извършва чрез Фондовата борса. По думите му този начин на приватизация не позволява да бъдат наложени задължения за инвестиции на купувача, освен това държавата не би могла да упражнява контрол.

Окончателната оферта на кандидат-купувачите ще изисква комплексна бизнес-програма за следващите 10 години. Тя трябва да съдържа и конкретни предложения за социалната програма, която включва конкретни предложения за средносписъчната численост на плавателния състав, която кандидатът предвижда да поддържа за 10 г.

Ще бъде забранена промяна на седалището на дружеството. За срок от 10 г. купувачът ще бъде задължен да не допуска ликвидация и обявяване на дружеството в несъстоятелност, както и недопускане, иницииране или подкрепяне пряко или непряко преобразуване на дружеството, включително чрез вливане, разделяне, сливане или чрез отделяне.